Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lidl får kritik för deltid

/

Lidl söker just nu personal till den nya butiken i Hofors. Men samtliga tjänster ”på golvet” är deltidstjänster och det gillar inte facket.

– Det ställer till stora problem för våra medlemmar, säger Poul-Erik Jensen på Handels.

Annons

Lidl söker butiksmedarbetare till Hofors, enligt en platsannons. Det rör sig om sex–sju tjänster och samtliga är på deltid med 20–25 timmars arbetstid per vecka. Utöver dessa kommer en butikschef och två ställföreträdande butikschefer att anställas på heltid.

Handelsanställdas förbund är kritiskt till att andelen deltidstjänster är så hög i branschen och ombudsmannen Poul-Erik Jensen på avdelning 26 i Gävle tycker att Lidl borde kunna lägga sina scheman med en större andel heltid.

– I större butiker som Ica Maxi och Ica Kvantum brukar man ligga på runt 25-30 procent heltid och resten på deltid men hos Lidl är det extremt vanligt med deltid. Jag vet att Lidl har personal anställd på nedåt tio timmar i veckan. Men de har inte så många anställda i sina butiker och för att klara långa öppettider så gör de så här, säger han.

Poul-Erik Jensen menar att deltidsjobb i ett låglöneyrke ger för lite pengar att leva på. Det kan också vara svårt för deltidsanställda att fylla upp till heltid med jobb i konkurrerande livsmedelsbutiker.

– Personal förhindras ofta från att ta jobb hos konkurrenter. Jag tycker att de tänker väldigt kortsiktigt. Många som jobbar deltid söker efter heltidsjobb och när de hittar ett så lämnar de Lidl, och det gör att personalomsättningen blir hög. Det här är något vi diskuterat med Lidl med de har inte riktigt förstått, säger han.

Hos några av Lidls konkurrenter i Hofors ser personalpolitiken annorlunda ut. Hos Ica Supermarket är samtliga fast anställda heltidare, enligt butikschefen Per Swedenström, medan Sparköp har drygt hälften heltidsanställda i sina två butiker.

– Vi har strävat efter så mycket heltid som möjligt, för folk ska ju ha en utkomst att leva av. Men det finns vissa som av åldersskäl valt att gå ner på deltid, säger Arne ”Spararne” Evertsson.

Skulle du kunna tänka dig att anställa en person på deltid som redan är anställd hos Lidl på deltid?

– Ja, jag ser inga hinder för det. Jag tror att man är lojal mot den arbetsplats man befinner sig på.

Från Lidls sida säger man att förutsättningarna, med hänsyn till öppettiderna, inte medger fler heltidstjänster och i övrigt vill man inte bemöta Handels kritik.

Informationschefen Martin Jarstål dementerar dock att personalen inte skulle få jobba i konkurrerande butiker samtidigt med en anställning hos Lidl.

Mer läsning

Annons