Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstids fängelse för mordet

HOFORSSvea Hovrätt fastställde i tisdags livstidsdomen mot den 29-årige man som sköt ihjäl Helena Thölix.

Annons
Han dömdes i juni av Sollentuna tingsrätt för mordet, men överklagade domen.
Mannen ville ha gärningen i stället skulle bedömas som grovt vållande till annans död och att straffet skulle mildras, alternativt att han skulle få genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Men rätten ansåg att bevisen räckte för att döma till livstid för mord.

Träffades ofta
Helena Thölix lärde känna 29-åringen i januari. Då båda arbetade som väktare och hade liknande scheman träffades de ofta på nätterna, ibland ihop med andra väktare. De inledde ett förhållande som dock inte varade speciellt länge.
Mannen lånade i mitten av januari 6 000 kronor av Helena Thölix för att betala tillbaka en annan skuld, men enligt en vittnesuppgift ska han ha motiverat lånet med att han krockat med en HD och behövde pengar till att ersätta skadan.

Betala tillbaka
Han dröjde med att lämna tillbaka pengarna trots påtryckningar. På kvällen den 16 mars stämde de båda träff vid hans bevakningsobjekt i Rotebro för att hon skulle få tillbaka sina pengar. I stället sköt han henne med en älgstudsare och lämnade omedelbart platsen.
Vid ett-tiden hittades Helena Thölix död av två poliser.
29-åringen erkände att han skjutit henne, men menade att han bara velat skrämma henne, och att han siktade en halv meter från hennes kropp.
Rätten ansåg det vara osannolikt, då mannen, som är en van skytt, sköt två dödliga skott som gick in i kroppen från olika håll.

HANNA JANSSON

Mer läsning

Annons