Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljökontoret i budgetprotest

HOFORS Miljökontoret klarar inte en lagstadgad tillsynsverksamhet. Det krävs en förstärkning med en halv tjänst tillbaka till läget 2001 då kontoret hade 3,75 tjänster. Det framhåller tillförordnad miljöchef Pär Åslund i en skrivelse inför kommunens budgethantering.

Annons
- Vi klarar inte med nuvarande personal lagens krav och det har både länsstyrelsen och Livsmedelsverket också påpekat, säger han.
I skrivelsen redogör han för kontorets dilemma. Redan 2001 konstaterade kommunens egen utredare att kontorets verksamhet låg på en miniminivå. I det läget minskades kontorets personal med en halv tjänst och situationen är ohållbar.
- Det finns en ständig känsla av otillräcklighet så vi är i en utpräglad utbränningssituation, säger Pär Åslund.
Skulle nuvarande låga budget fastställas krävs prioriteringar från kontorets sida mellan arbetsuppgifter som lagen föreskriver att personalen ska göra. Det gäller tillsyn av både livsmedel och miljötillsyn.
Genom att kontoret inte ens klarar den nödvändiga tillsynen försvinner möjligheten att vara rådgivande till allmänhet och företagare i olika miljöfrågor.
- Jag upplever att det finns en irritation på näringslivssidan då vi inte kan hjälpa till, säger Pär Åslund.

I lagens mening är det Pär Åslund som har ansvaret för det lagbrott som blir följden. Men med skrivelsen ger han politikerna ansvaret för bristen.
Häromdagen diskuterades situationen av kommunstyrelsen. Beslutet blev att kommunchefen tillsammans med Pär Åslund ska se över situationen.
Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons