Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Miljonerna rinner iväg"

Vid ett möte i församlingshemmet i Torsåker krävde ett flertal bybor att klass sex flyttas tillbaka från Hofors till Torsåker.
– Miljonerna rinner iväg när elever väljer andra kommuner i stället. Har vi råd med det? säger Helena Wikström, C.

Annons

Det var till läsåret 2010-2011 som sjätte klass flyttades från Solberga skola i Torsåker till Peterskolan i Hofors. Protesterna från elever och föräldrar i Torsåker var högljudda, men förgäves.

Nu har Centerpartiet väckt frågan till liv igen och vid ett möte i församlingshemmet i Torsåker i veckan hade allmänheten möjlighet att ställa frågor till bland andra skolchefen Annika Dahlqvist.

– Vi är det enda parti som driver frågan och vi vill försöka öppna upp en dialog, säger Helena Wikström.

Skolchefen hade dock inte mycket hopp att ge till dem som förordar att sexorna flyttas tillbaka till Solberga. Hon vill ha ett samlat helhetsgrepp med samma modell på alla skolor i kommunen.

– Problemet som vi ser det är ju att det inte är lika i dag heller, säger Helena Wikström, och nämner bland annat just det faktum att vissa elever fått mycket långt till skolan.

Sedan sexorna flyttades till Hofors väljer nu över hälften av Torsåkerseleverna skolor i andra kommuner i stället – 15 av 25 i höstas – med följd att skolpengen från Hofors följer med.

För höstterminen 2012 betalades 1,2 miljoner kronor ut i så kallad interkommunal ersättning för grundskoleelever.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda-Marie Anttila, S, säger att Socialdemokraterna än så länge inte är beredda att åter ta upp frågan om sexornas vara eller inte vara i Torsåker men att inget behöver vara hugget i sten i framtiden.

– Vi vill ha ett helhetsgrepp där man inte enbart tittar på Torsåker utan på hela organisationen, och det är ju det som Agneta Dahlqvist och rektorerna gör nu, säger hon.

Hon säger också att när tjänstemännens utredning läggs fram för nämnden ska den beröra alla aspekter av frågan, till exempel om det kan anses vara lämpligt att byta skola och lärare inför det första läsåret som betyg delas ut.

Mer läsning

Annons