Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre vindprojekt efter kritik

Nu har Eon lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om att få bygga 27 jättevindkraftverk vid Tjärnäs söder om Hofors. Men efter kritik i samband med samrådet har projektområdets yta minskats något.

Annons

Från början talades det om att 30 stycken 200 meter höga vindkraftverk kunde bli aktuella i det som kallas Projekt Tjärnäs.

Men efter att protester kommit in under samrådet, inte minst från fritidhusägare i Edsken, och efter att Eon gjort fördjupade utredningar har projektets storlek minskats.

Det handlar dock inte om några större förändringar. De 30 vindkraftverken har blivit 27 och projektområdet har begränsats till Tjärnäsberget, Rymningsberget och Ballsberget. Skällingsberget i Dalarna har plockats bort eftersom det visat sig mindre lämpligt för vindkraft, enligt Eon.

När ansökan om miljötillstånd nu är inlämnad kommer de berörda kommunerna Hofors och Hedemora att få lämna synpunkter och när ansökan sedan anses vara komplett går den tillbaka till kommunerna ännu en gång.

Det är då kommunerna har möjlighet att lägga in sina veton mot projektet. I samma veva kommer också en ny möjlighet för allmänheten att säga sitt.

Enligt Eon beräknas ett svar från länsstyrelsen i Dalarna, som fattar beslut i ärendet, någon gång i slutet på 2013.

Mer läsning

Annons