Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minus 100 miljoner för Ovako

/

Ovako gjorde en förlust i det tredje kvartalet på 12 miljoner euro, det vill säga drygt 100 miljoner kronor. En stark kronkurs och ökad osäkerhet på den europeiska marknaden anges som skäl för nedgången.

Annons

Försäljningen minskade till 1,7 miljarder kronor, en tillbakagång med 18 procent jämfört med samma period förra året.

– Under tredje kvartalet påverkades Ovako märkbart av en svagare efterfrågan och den ökande osäkerheten på marknaden i Europa. Orderingången var särskilt svag i september, då efterfrågan inte kom igång som normalt efter semesteruppehållet, säger koncernchefen Tom Erixon i en kommentar till rapporten.

Branden i stålverket i Imatra i Finland, och det fem veckor långa produktionsstopp som blev följden, nämns också som orsak till det försämrade resultatet.

De åtgärder som vidtagits för att möta en minskad efterfrågan bedöms dock ha förhindrat en ännu större förlust.

– Ett gott samarbete med våra fackliga organisationer i både Sverige och Finland har resulterat i snabba kapacitetsanpassningar och implementeringar av flexibla arbetsavtal, säger Tom Erixon.

Vid det tredje kvartalets slut hade Ovako 3 120 anställda, en minskning med knappt 200 personer jämfört med samma tidpunkt 2011. Cirka en tredjedel av personalstyrkan arbetar i Hofors.

– Under fjärde kvartalet fortsätter arbetet med att ytterligare anpassa kostnader och kapacitet i förhållande till en förväntat svag marknad. Marknaden under fjärde kvartalet bedöms ligga i linje med eller bli något svagare än tredje kvartalet 2012, säger Tom Erixon.

Samtidigt fortsätter Ovako att bygga ut sin säljorganisation, inte minst i Östeuropa, och detta väntas ge "viss effekt" under 2013.

Mer läsning

Annons