Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattiset i Hofors kan tvingas stänga

Förskolan Rävlyan i Hofors kommer troligen inte att få tillstånd av kommunen för sin nattverksamhet. Det innebär att framtiden för "nattiset" är osäker.
– Vi måste diskutera med föräldrarna, säger Marianne Olofsson på Rävlyan.

Annons

Förra sommaren öppnade Rävlyan på Borgvägen i Hofors. Den privata verksamheten ville vara ett alternativ för familjer med oregelbundna och obekväma arbetstider och har därför satsat hårt på sitt nattis.

14 av de 18 barnen som är inskrivna på Rävlyan är där på kvällar, nätter och helger.

Men frågan är hur länge verksamheten kommer att finnas kvar? Något tillstånd för nattomsorg har inte utfärdats av kommunen och det betyder att den delen av verksamheten inte fått något bidrag.

– När vi sökte godkännande hos kommunen innan vi skulle öppna så hade vi angett att vi skulle ha nattis. Men det ströks. Ville vi ha det skulle det dra ut på tiden och vi ville komma i gång, så vi startade ändå, säger Marianne Olofsson.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Torbjörn Jansson, S, tror inte att Rävlyan bryter mot några regler när man bedriver verksamhet på natten utan tillstånd men konstaterar att kommunen bara utför tillsyn för de delar man godkänt, det vill säga dagverksamheten. Om särskild tillsyn krävs för nattiset och vem som i så fall är ansvarig för den vet han inte.

– Jag undrar hur lagstiftaren tänkte här. Men det är i alla fall inte Hofors kommun som har det ansvaret, säger han.

Normalt är det Skolinspektionen som har tillsynsansvar, dock inte för de privata verksamheterna.

Nu har Rävlyan sökt godkännande för nattomsorg igen men inget tyder på att Hofors kommun kommer att säga ja. Ett godkännande skulle innebära ökade kostnader för kommunen, som redan har hårt ansträngd ekonomi.

Något lagkrav på nattomsorg finns inte – men det står att det "bör" finnas.

Hur det ska gå för de familjer som har behov av nattiset återstår att se. Marianne Olofsson säger att det inte kommer att gå att driva verksamheten i längden utan ekonomiskt stöd från kommunen.

– Det är jättesvårt det här. Men vi kan inte göra så mycket mer, säger hon.

Mer läsning

Annons