Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till bäverjakt i Hofors

Det blir ingen skyddsjakt på bäver, som Hälsingofficerarnas jaktklubb har ansökt om i Hofors. Myndigheten säger nej, på grund av etiska skäl.

Annons

Det var den 25 maj som jaktklubben ansökte om skyddsjakt på bäver i vattensystemet från sjön Edsken, över Hålldammen till Nottjärn i Hofors kommun. Anledningen till ansökan är att djuren orsakar försumpning av skogen och skador på en vägbank.

Länsstyrelsen skriver i sitt svar att jakttid på bäver börjar den första oktober och får pågå till och med den 15 maj och med framförhållning hade problemet kunnat lösas inom den tiden. I stället skickades ansökan in tio dagar efter att jakttiden hade upphört. Myndigheten menar att skadorna som djuren orsakar måste ställas emot det etiska perspektivet i att skjuta bävrar i samband med födsel av deras ungar. Länsstyrelsen kontaktade en sakkunnig på Sveriges lantbruksuniversitet som förklarade att det inte är möjligt att ha en riktad skyddsjakt utan att honor kan komma att skjutas.

Myndigheten rekommenderar istället att klubben river bävrarnas dammbyggnad och riktar in sig på en skyddsjakt under nästa jaktsäsong.

Mer läsning

Annons