Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyckelvittne hörs sista dagen

I dag hålls sista rättegångsdagen i knarkmålet mot den förre Solidosledaren. GD:s reporter Johan Ronge rapporterar direkt från Gävle tingsrätt.

Annons

09.25
Den 26-årige man som gömde knarket och är åklagarens nyckelvittne hörs på nytt under sista rättegångsdagen.
Åklagare Peter Olofsson frågar honom om förre Solidosledaren, kunde han verkligen köra bilen den 23 januari trots sitt skottskadade ben?
- Ja, han körde ju. Så han kunde uppenbarligen köra, säger 26-åringen.

09.30
Förre Solidosledarens försvarare, advokat Hans Östberg, ställer lite frågor om vaga uppgifter som 26-åringen lämnat om vilka som satt i bilen. Som undertecknad förstår det så handlar det om bilresan som gick till det öde industriområdet där förre Solidosledaren och hans 25-årige kompanjon ska ha slagit 26-åringen till marken och sedan ha stampat honom på huvudet, visat upp pistol under jackan, hotat hans föräldrar och uppmanat honom att begå rån, enligt 26-åringen.
26-åringen förklarar de vaga uppgifterna med att han berättade vad hans såg innan han steg in i bilen.

09.35
Nu vittnar en kompis till 26-åringen om dennes medlemskap i Outlaws supportgäng Black and white crew.
- Han skulle göra någon typ av test för att få gå med. Och sedan var han med, säger hon.
Efter misshandeln ska han ha ringt kompisen och berättat om hotbilden mot honom och hans familj, pistolhotet, och pengaskulden för det borttappade knarket.
Sa han vem som slagit honom? frågar Peter Olofsson.
- Nej, och det vågade inte ens jag fråga. Men han sa att det var av de två personer som kört iväg med honom.
Och det var förre Solidosledaren och 25-åringen som åkte iväg med honom? undrar Peter Olofsson.
- Ja.
Kompisen beskriver 26-åringen som en lugn och sansad person. Själv framstår hon också som lugn och sansad när hon lämnar sitt vittnesmål.

09.40
Nu frågar advokat Hans Östberg om kompisens nuvarande relation till 26-åringen.
Hur många gånger har du besökt 26-åringen på häktet?
- Två gånger.
Var det privata besök, var ni ensamma?
- Det var vakter med under besöken.
Men vet du varför han satt häktad?
- Nej, jag har inte velat ta del av det, säger hon.

09.50
Ännu en kompis till 26-åringen vittnar.
Hon berättar att hon känt honom i några månader och att de i princip talat med varandra dagligen.
Han ni varit förtroliga? frågar kammaråklagare Peter Olofsson.
- Ja.
Hon berättar att 26-åringen under ett telefonsamtal berättade om pistolhotet och misshandeln.
- De personer han var involverad med hade sagt att han var skyldig dem pengar.
Du säger att du känner 26-åringen och att ni är nära vänner, har du någon gång under den här tiden kommit på honom med att ljuga?
- Nej.
Så vad tänkte du när han berättade det här?
- Jag blev chockad, men jag trodde inte att han ljög.

09.57
- De sa att han skulle utföra något slags rån, antar jag. För att han var skyldig dem pengar, säger kompisen.
Hon drog själv slutsatsen att det rörde sig om ett rån, berättar hon, när 26-åringen berättade att han måste få fram pengarna.
Hon skickade ett sms där hon undrade om 26-åringen funderat på att "göra som de sa". 26-åringens svar löd ungefär: "Ja, men risken är att jag kommer få sitta av sex, sju år och bli deras jävla slav".
Inte heller den här kompisen säger sig känna till något om själva orsaken till den massiva hotbilden - att 26-åringen gick med på att hantera två kilo metamfetamin som han gömde på föräldragården. Som han inte kunde hitta, och som de andra trodde att han stulit.
Frågan är om kompisarna gör 26-åringen en björntjänst i vittnesbåset. Då de verkar väl insatta i vad 26-åringen råkat ut för, men har massiva kunskapsluckor vad gäller 26-åringen egna gärningar.

10.02
Personalia om de tilltalade.
Förre Solidosledaren och 25-åringen har flera tättskrivna A4-sidor i belastningsregistret. I förre Solidosledarens fall handlar det om 27 avsnitt från 1993.
För 26-åringen handlar det om tre avsnitt. Bland annat misshandel och skadegörelse från 2008. Han tillhör även det fåtal som dömts för offentlig urinering, vilket han gjorde sig skyldig till i Gävle för några år sedan.

10.34
Slutpläderingar.
- Den 24 januari berättade 26-åringen för sina föräldrar vad han upplevt och han var mycket rädd. Deras gemensamma beslut var att polisen måste kopplas in, säger åklagare Peter Olofsson.
- Beslutet är anledningen till att vi nu sitter i rättssalen, säger Peter Olofsson.
Han går in på bevisningen. 26-åringens berättelse är klädgalgen som allt hänger på.
- Den är detaljrik och sammansatt.

- 25-åringen har lämnat noll information i förundersökningen, och sagt inga kommentarer. Hans berättelse under förhandlingen har varit korthuggen, säger Peter Olofsson.
- Förre Solidosledaren har så gott som tigit i förundersökningen. Under förhandlingen har han kommit med ett nytt påstående om motivet till att 26-åringen skulle ljuga: och det har att göra med hans tidigare flickvän, säger Peter Olofsson, som menar att telefonanalys och vittnesmål stöder 26-åringens berättelse.
Bland annat har 26-åringens pappa vittnat om hur han sett sonen och en okänd man gå runt på gården och lysa med ficklampa, mannen ska ha haft en "märklig gång".
- Det har varit beslag av metamfetamin på gården, på den plats där pappan påstår att hans son och mannen med den släpande gången var och letade den 22 januari. Det var där, under snön, som hunden sedan kunde hitta 1 008 gram, säger Peter Olofsson.

10.40
Åklagaren fortsätter med att ta upp blodbesudlingarna som Statens kriminaltekniska laboratorium säkrade på hans jacka, vilket ger tyngd åt 26-åringens berättelse om misshandeln.
Han nämner de två kompisarna som nyss vittnade om 26-åringens fruktan.
Peter Olofsson menar att den sammantagna indiciekedjan bildar en trovärdig helhet.
- Vi som varit engagerade i målet, och har de olika bilderna i huvudet, ser vilken sammantagen bild denna bevisning bildar, säger han.
- Det är delvis en medtilltalads berättelse om andra tilltalade. Men inte bara det. Hans berättelse är i första hand en berättelse om sin egen skuld, om sina egna brott. Han har inte försökt undkomma den delen. Det har stått klart för honom att han själv begått brott och det har han berättat om. Och han har berättat om själva kontexten kring brotten, säger Peter Olofsson, som menar att berättelsen är trovärdig och självupplevd.

10.47
Peter Olofsson tar upp Outlawskopplingen. Bilderna på förre Solidosledaren i Outlawsmundering och på klubbfest i skånska Veberöd.
- När han vet vilka de här två är, skulle han våga beljuga de här herrarna? Frågan är retorisk, säger Peter Olofsson.
Därmed anser Peter Olofsson att de andras versioner saknar trovärdighet, och att 26-åringens berättelse ska ligga till grund för domen.

11.05
- Jag utesluter annan påföljd än fängelse. Det är på grund av straffvärdet och artbrottslighet. Sedan är det återfall i brottslighet. Visst talar vi om fyra års fängelse, säger Peter Olofsson.
- För 26-åringen finns också ett betydande straffvärde, men vi vet under vilka förhållanden han dragits in i den här brottsligheten. Och vi får se det som att hans tillbakaträdande från brottsligheten ska hållas honom till godo. Det är tack vare det som vi kan beslagta ett kilo narkotika och förhindra att det sprids i samhället.

26-åringens målsägandebiträde menar att att hans klient visat ett "ovanligt strongt" civilkurage.
- Det är väl så vi vill ha det? säger han.
Han menar att klienten blivit utnyttjad. Han liknar den uppkomna situationen vid att klienten hamnat i en "griptång". Enligt målsägandebiträdet hade klienten trott att han skulle få stå vakt när han blev supporter, istället fick han två kilo pulver.
- Här har ni som ska döma min klient chansen att visa er inställning till hans civilkurage. Det är er chans att få till en förbättring i den här miljön, vilket borde vara intresse för alla domstolar. Straffvärdet handlar väl om ett års fängelse max, säger målsägandebiträdet och yrkar på att klienten släpps på fri fot.

11.18
Förre Solidosledarens advokat, Hans Östberg, vänder sig mot det som åklagaren anser vara bevisningens styrka: att det är flera delar som bildar en helhet.
- Bevisningen ska inte vara ett pussel. Den måste vara robust och tåla en noggrann granskning. Bevisningen i det här målet är inte så robust att den tål en sådan granskning. Vänder mig mot att under pågående förhör ta upp nya uppgifter, och att åklagaren öppnar förundersökningen under pågående förhandling utan att meddela det, säger Hans Östberg, och åsyftar bland annat bilderna från Outlawsfesten i Skåne. Bilder som inte hade presenterats i förundersökningen.
Hans Östberg menar att hans klient varit sanningsenlig.
- Han har blivit skjuten i benet så att en del av lårmuskeln fick tas bort. Det är sant. Benet gick av på två ställen när han sköts. Han har varit kraftigt medicinerad, säger Hans Östberg, som menar att hans klient inte varit fysiskt kapabel att köra bil, så som 26-åringen beskrivit.
Hans Östberg berättar om en händelse i hans hemstad Falun, om en butikstjuv som kastade ifrån sig kassen med stöldgodset utanför butiken. En oskyldig förbipasserande plockade upp den och greps för stölden.
- Oavsett hur osannolik berättelsen kan verka så måste bevisningen vara robust, säger Hans Östberg.
Han tar upp motivbilden som förre Solidosledaren angett för 26-åringens vittnesmål: att han haft sex med 26-åringens exflickvän.
- Det kan även vara ett sätt att försöka ta sig ur en skuld.
Hans Östberg menar att telefonanalysen inte är besvärande för klienten, utan att den istället visar att förre Solidosledaren befunnit sig hemma under i princip hela den tid som analysen omfattar.
- Straffvärdet för den gärning som min klient är åtalad för understiger två år, avslutar Hans Östberg.

11.30
- Den tilltalade behöver inte bevisa någonting, inleder 25-åringens advokat Per Borgblad sin slutplädering.
- Åklagaren har kritiserat min klients vittnesmål för att vara detaljfattigt. I min värld är det väldigt detaljrikt, säger Per Borgblad och tar upp de resor till 26-åringens föräldragård som klienten berättat om.
25-åringen har angett tidpunkter för resorna till gården, och att han var där för att köpa fem gram amfetamin vid vardera tillfälle.
- Det finns inget som binder min klient till narkotikahantering. Han har inte haft redlinepåsar eller våg i bostaden. Det finns däremot mycket som binder 26-åringen till narkotikahantering, säger Per Borgblad.
Misshandeln vid det öde industriområdet avfärdar advokaten med att 26-åringen ska ha lämnat felaktiga uppgifter om restid till platsen, och motstridiga uppgifter om vad det var för plats.
- Det finns ingen bevisning mot min klient. Varken vittnesbevisning, eller teknisk bevisning. Det kan inte bevisas utom rimligt tvivel att han är skyldig. Han ska därför släppas på fri fot. Det behöver inte ske omedelbart för jag förstår att ni har mycket att tänka på, säger Per Borgblad.

11.38
Förhandlingen tar paus i väntan på att rätten ska avkunna ett beslut.

11.48
Rätten avkunnar beslut.
- Dom i målet kommer meddelas den 26 april klockan elva, säger domare Anita Wallin Wiberg, och meddelar att de tre tilltalade ska vara kvar i häkte fram till dess.

Mer läsning

Annons