Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohlsson tolkar rysk poet

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM\nVysotskitolkare. George Tokarev tillsammans med Michael Ohlsson ska se till att världen får ta del av den store poeten Vladimir Vysotskis verk.

HOFORSNu är det klart att Michael Ohlsson tillsammans med bandet Hagen ska spela in sånger av den ryske poeten och sångaren Vladimir Vysotski. Den här veckan är George Tokarev, som översatt en rad av Vysotskis sånger till engelska, på besök och Michael Ohlsson är glad över besöket.

Annons
- Nu ser jag hur projektet verkligen växer fram, säger han, och målet är att under nästa år ha en första CD klar.

George Tokarev som växt upp under den gamla sovjetregimen i Ryssland bor i dag i norra Israel där han arbetar som lärare i engelska på college och highschool.

Tillsammans med miljoner andra ryska tonåringar hade han tidigt Vysotski som sin idol.

- Vysotski blev en symbol för friheten och blev så populär att ingen makthavare vågade ge sig på honom, säger han.

Hur stor Vladimir Vysotski egentligen var framgår bland annat av att han som en vanlig ryss fick frihet att resa ut i världen vilket annars bara var möjligt för makthavarna.

Vladimir Vysotski som levde åren 1938-80 lämnade en stor poetisk skatt efter sig. Han har sedan sin död blivit närmast helgonförklarad och var en av sin tids absolut största poeter.

- Mitt arbete med översättningarna nu är att hela världen ska få möjlighet ta del av hans poetiska skatt, inte bara de som talar ryska. Därför vill jag få hans visor insjungna på engelska, säger han.

George Tokarev har i ett par år sökt en sångare som kan tolka Vysotski, inte vara någon avbild men ha den glöd och känsla i rösten som ger Vysotskis texter rättvisa. Efter att ha hört Michael Ohlsson sjunga på bandet Hagens senaste platta känner han att han hittat rätt.

- Michael har den potentialen i sin röst, säger han
För Michael Ohlsson känns uppdraget otroligt spännande och hedersamt. Samtidigt har han en ödmjuk inställning och jobbar nu med att lyssna in och lära sig känna musikens själ innan han är beredd att gå in i studion.

- Det här känns otroligt stort och en chans man aldrig får igen, betonar han.

Närmast jobbar han med 20 låtar som om tidsplanen håller ska spelas in under nästa år.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons