Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako har kallat till stormöte

Imorgon, fredag, klockan 13 är Ovakos cirka 1 200 anställda i Hofors kallade till stormöte. Men om det handlar om uppsägningar är inget företagsledningen vill svara på.

– Sånt här brukar vara illavarslande, säger Timo Viiperi, IF Metall-klubbens ordförande.

Annons

Specialståltillverkaren Ovakos senaste kvartalsrapport var ingen munter läsning – 100 miljoner kronor i förlust och fallande försäljning med 18 procent jämfört med samma kvartal 2011. Koncernchefen Tom Erixon meddelade också att orderingången i september varit "särskilt svag".

Mot bakgrund av det och mot bakgrund av att Ovakos styrelse har sammanträtt vid två tillfällen i november kan det ses som ett dåligt tecken att företagsledningen nu kallat till stormöte. Och enligt uppgifter till GD så är det tunga besked som ska förmedlas i dag.

Men det är inget som Ovako bekräftar. "Om och när vi har något att berätta kommer vi att göra det genom ett pressmeddelande", skriver informationschefen Viktoria Karsberg i ett mejl till GD. Platschefen i Hofors, Sten Lyckström, hänvisar till Viktoria Karsberg.

Fackklubbens Timo Viiperi bekräftar att produktionstakten i Hofors generellt sjunkit under hösten och han säger att det finns en beredskap bland personalen på att något kan vara på gång.

– Man har mer eller mindre förväntat sig att något ska komma. Men dåliga nyheter till jul är ju aldrig trevligt, säger han.

Ovako har under en tid använt sig av ett timbanksystem där arbetare har kunnat skickas hem med lön när orderingången sviktat. I gengäld får de arbeta mer när det vänder och går bättre. Efter att många anställda arbetat mindre än normalt under hösten så befarar Timo Viiperi att man nu börjar närma sig en gräns.

Samtidigt är den här delen av året av tradition svagt och normalt tar det fart igen efter nyår, menar han.

– Det gör att företagsledningen nog har ett dilemma när de ska bestämma sig för vilka åtgärder som ska vidtas, säger han.

För en vecka sedan slutade ett 40-tal visstidsanställda på Ovako efter att avtalen löpt ut.

Dagens stormöten ska hållas på Folkets hus och i Konserthallen i Hofors.

– Sånt här brukar vara illavarslande, men vi får väl avvakta och se vad de har att komma med, säger Timo Viiperi.

Ovako ägs av riskkapitalbolaget Triton, som gett Ovakos ledning i uppdrag att försätta bolaget i beredskap för en försäljning.

– Den beredskapen är etablerad och ligger fast. Sedan är det upp till ägarna att fatta beslut, sa vd Tom Erixon i samband med presentationen av den senaste kvartalsrapporten.

Mer läsning

Annons