Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako måste bromsa

/

Ett 100-tal visstidsanställda på Ovako i Hofors kan beröras när företaget minskar produktionskapaciteten med 15 procent.

Annons

Det är en nedgång i efterfrågan som tvingar Ovako till inbromsningen, enligt vd Tom Erixon. Produktionsminskningen träder i kraft vid årsskiftet och totalt berörs 200 visstidsanställda i Sverige och Finland.

I Hofors finns ett 100-tal visstidsanställda med kontrakt som löper ut den 31 januari. Men hur dessa drabbas är ännu oklart.

Kontrakten gäller, säger platschefen Sten Lyckström, men kan sägas upp med en månads varsel.

– Hur det här ska hanteras lokalt är föremål för diskussion med facket, säger han.

Informationschefen Viktoria Karsberg säger att de annonserade förändringarna fördelas jämt över affärsområdena. I Sverige finns fyra affärsområden och i Finland finns ett.

Tom Erixon:

– Mot bakgrund av faktisk nedgång i orderingången och den inbromsning i ekonomin som sker drar vi ned produktionsnivån och anpassar därmed kostnaderna

– Inbromsningen märks främst i lägre orderingång från fordonsindustrin men till del också från verkstadsindustrin, säger Tom Erixon i ett pressmeddelande.

Ovakos långsiktiga investeringar i forskning och utveckling samt marknadsföring och försäljning ska fortskrida enligt plan.

När det gäller den planerade börsintroduktionen/försäljningen kommer inga nya besked.

– Jag kan bara säga som vi sagt tidigare, att vi förbereder bolaget för en försäljning tidigast 2012, säger Viktoria Karsberg.

IF Metalls ordförande på Ovako, Timo Viiperi, är inte allt för överraskad av beskedet.

– Det är alltid tråkigt när det blir så här, särskilt när det som nu är ungdomar som drabbas. Många hade säkert hoppats på att få vara kvar men kontrakten går ut den sista januari och med den nedgång vi sett är det inte motiverat med femskift, säger han.

Skulle de 100 visstidsanställda sluta innebär det i praktiken att fem skift blir fyra.

– Men där är vi inte än. Nu väntar lokala förhandlingar, säger Timo Viiperi.

Mer läsning

Annons