Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako öppnar eget för friskare personal

/
  • Christer Norin, Christer Björn och Benny Hag kollar midjemåttet. En av dem skyllde på att tjocka kläder ökade måttet något. Men överlag tycker de att det ser bra ut.
  • Platschefen Sten Lyckström klippte bandet i går och i och med det kunde Carina Eriksson sätta igång och ta emot de anställda. Men först var det invigningsfest.
  • Bengt-Olov Hedlund som är tf huvudskyddsombud har varit med vid utformningen av den nya hälsovården. Han förklarar att nu kan man bara gå in till Carina och om man behöver någon expertis, så kommer den hit.
  • Nu hälsar Carina Eriksson alla Ovakoanställda välkomna till deras nya företagshälsolokal. Hon ser fram emot arbetet.
  • Läkaren Jens Erik Nielsen har länge arbetat med Ovako men menar att det nu kommer bli en större ”Vi-känsla”.

Varför gå över ån efter vatten? I går invigde Ovako sin nya företagshälsovård, i sina egna lokaler. De har även ett nytt motto: Pensionera sig frisk.

Annons

Strax efter lunch klippte platschefen Sten Lyckström bandet och den nya företagshälsovården var officiellt invigd.

– När det var dags att förnya kontraktet med Manpower i höstas så utvärderade vi verksamheten och insåg att det inte hade blivit som vi tänkt oss. Så under hösten växte beslutet fram att vi skulle göra det själva, säger han.

När de nu tar hand om det betyder det också att företagshälsovården kommer att finnas på området.

Ett nytt motto har också tagits fram och lyder: Pensionera sig frisk. Det ligger i linje med att de nu fokuserar mer på förebyggande åtgärder än rehabilitering, som tidigare.

Charlotta Backman, projektledare på Ovako, förklarar att det handlar om att de nu vill satsa mer på det här.

– Vi har anställt en sköterska för att kunna vara mer flexibla och jobba bättre efter våra specifika behov. Sedan har vi tagit in ett företag som kan hjälpa oss med de kompetenser som vi inte har, säger hon.

Carina Eriksson, som är sjuksköterska och har jobbat med Ovako i åtta år, bland annat genom Manpower, har rekryterats för att arbeta heltid med företaget. Hon menar att skillnaden från tidigare är närheten.

– Det här är jättepositivt. Det är lätt för de anställda att komma hit. Tillgängligheten blir så mycket bättre, säger hon.

Förutom att mycket av det gamla kommer att finnas kvar så startar en viktminskningsgrupp där deltagarna under åtta till tio månader får lära sig att tänka om och leva mer hälsosamt. Under hösten kommer även en kampanj om alkohol och droginformation att dra igång.

– Det finns intresse av att veta hur man hanterar någon i sin närhet som kanske dricker för mycket. På Ovako är det ju nolltolerans. Under kampanjen kommer vi att ta in en expert, säger Carina Eriksson.

Bengt-Olov Hedlund som är tillförordnat huvudskyddsombud lyfter också fram nyttan med att det nu blir så mycket enklare med hälsovården.

– Förr tog det mycket längre tid. Alla anställda som jag har pratat med säger att det bästa är att det är så nära och bra.

Jens Erik Nielsen är läkare och har jobbat med företaget, även när det var entreprenad. Han säger precis som alla andra att det bättre så här. Men inte bara för att det är nära.

– Det blir en större ”Vi-känsla”. Vi är en del av verksamheten nu. När företagshälsovården låg inom Manpower var det många andra företag som hade samma vårdgivare. Nu koncentrerar vi oss bara på Ovakos anställda. Det här är jättespännande.

”Vi har anställt en sköterska för att kunna vara mer flexibla och jobba bättre efter våra specifika behov.”Charlotta Backman

”Alla anställda som jag har pratat med säger att det bästa är att det är så nära och bra.”

Bengt-Olov Hedlund

Mer läsning

Annons