Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovakos försäljning ökar

Trots en vikande efterfrågan under det tredje kvartalet visar Ovakos försäljning en stabil utveckling. Under det tredje kvartalet sålde specialståltillverkaren för 244 miljoner euro, en ökning med 20 procent jämfört med samma period förra året.

Annons

Enligt Ovakos delårsrapport för det tredje kvartalet, som släpptes på onsdagsmorgonen, har företaget tagit ett kliv framåt sedan det tredje kvartalet 2010. Rörelseresultatet uppgick till 7 miljoner euro, jämfört med 2 miljoner under samma period förra året. Det motsvarar 2,7 procent av försäljningen under det normalt svaga tredje kvartalet.

Men Ovako har känt av en vikande efterfrågan, vilket får till följd att bolaget minskar produktionskapaciteten med 15 procent från årsskiftet. Som GD tidigare berättat kommer det att påverka runt 200 visstidsanställda, varav ett 100-tal i Hofors.

– Efterfrågan på våra produkter var stark under den första halvan av 2011. Under det tredje kvartalet saktade dock efterfrågan in som en effekt av ökad osäkerhet om den makroekonomiska utvecklingen. Nedgången har framförallt noterats inom fordonssegmentet samt från vindkraftsindustrin där efterfrågan varit svagare än väntat. Orderingången var lägre än faktureringen, säger vd Tom Erixon i en kommentar till delårsrapporten.

Mer läsning

Annons