Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovakos storsatsning mitt i krisen

/
  • – Vindkraftindustrin växer, inte bara i volym utan även till dimension och då behövs större och större kullager och därmed större och större ringar, sa Carl-Michael Raihle, chef för Ovakos rör och ring-division.
  • Landshövdning Barbro Holmberg ordnade grönt ljus för Ringverk 11.
  • Hela ringverket körs av två personer. Under invigningen var det operatörerna Jonna Sahlén och Niklas Karlsson som höll i spakarna.

Ovako fullföljer sina investeringar, trots det dåliga konjunkturläget. På tisdagen invigdes 70-miljonerssatsningen Ringverk 11 i Hofors.

Annons

Med Ringverk 11 kan Ovako nu producera stålringar med en diameter på upp till fyra meter avsedda för havsbaserad vindkraft.

Anläggningen är unik i sitt slag i Sverige och enligt Ovako har den kommit till för att möta en ökad efterfrågan på ringar i större dimensioner.

Någon rivstart blir det dock inte tal om. Beläggningen i det nya ringverket ska öka successivt är det är det tänkt.

– Det kommer att ta tid att fylla, det är flera saker som måste ske. För det första måste man kvalificera maskinen för kunderna. Det tar viss tid och man kan inte börja förrän man har maskinen på plats. Sedan är konjunkturläget inte det bästa och vi ser inte att det kommer att bli enormt mycket bättre på kort tid utan det kommer att ta tid, säger Carl-Michael Raihle, chef för Ovakos rör och ring-division.

Ringverk 11 skulle enligt den ursprungliga planeringen ha stått klart redan 2011, som namnet antyder, men finanskrisen kom emellan. Nu är det dåliga tider igen men Ovako har ändå valt att fullfölja investeringen. Enligt Carl-Michael Raihle är det viktigt för företaget att ha anläggningen på plats nu.

– Vindkraftindustrin växer, inte bara i volym utan även till dimension och då behövs större och större kullager och därmed större och större ringar. Vi pratar om ringar på upp till fyra meter i diameter och fem tons vikt och det är precis vad vi kan göra här i Ringverk 11. Det ger oss möjligheten att vara kvar, växa och ta marknadsandelar, säger han.

Det var landshövding Barbro Holmberg som formellt invigde ringverket och när det var klart provkördes det. Ett stålstycke på 3,5 ton valsades ut till en ring med en diameter på 3,5 meter, en ring som därmed blev den största som hittills tillverkats i Hofors.

Hela ringverket körs av två personer. Under invigningen var det operatörerna Niklas Karlsson och Jonna Sahlén som höll i spakarna.

– Det är roligt. Det är ganska lika jämfört med vad jag har kört tidigare men det är mycket inställningar och visst blir det lite annorlunda när det är så stora ringar, säger Jonna Sahlén.

Ringverk 11 är Ovakos femte produktionslinje för tillverkning av ringar till kullagerindustrin.

I Hofors pågår också uppdateringen av rörverket, en investering värd cirka 115 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons