Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 30 personer kan få sysselsättning

Ett kommunalt växthusprojekt i Hofors väntas kunna sysselsätta 30 till 35 personer om det blir verklighet.
Men då krävs att ansökan om 19 miljoner kronor i EU-pengar beviljas.

Annons

I måndags beslutade kommunstyrelsen i Hofors att ge byggservicekontoret i uppdrag att ta fram ett förslag till en ny detaljplan för Hagaparken. Tanken är att det ska kunna gå att uppföra byggnader i parken.

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, poängterar att det än så länge inte är klart om det över huvud taget blir någon ändring av detaljplanen – och om det blir det så är det inte klart vilken typ av verksamhet som i så fall skulle kunna etableras i parken.

– Det finns flera olika idéer, säger hon.

En idé som dock tycks ligga bra till är att bygga växthus för odling av exotiska grödor. Ett projekt i socialnämndens regi har hos tre olika EU-fonder ansökt om totalt 19 miljoner kronor i projektmedel.

Beviljas ansökan ska kommunen skjuta till lika mycket pengar.

– Det blir i så fall i form av arbete. Vi ska inte gå in med 19 miljoner i kontanter, säger socialnämndens ordförande Kenneth Axling, S.

30–35 personer väntas kunna jobba i verksamheten och det ska i så fall vara de som står längst från arbetsmarknaden som i första hand erbjuds plats.

Planen med att just odla exotiska grödor är att de inte säljs av den etablerade handeln och att verksamheten därför inte blir något hot mot exempelvis livsmedelsbutikerna på orten.

– Det här är grödor som är efterfrågade bland nysvenskar och som många åker långt för att köpa, säger Kenneth Axling, som också betonar värdet av att det lokala näringslivet stöder projektet.

– Det är framför allt viktigt att det här inte ses som ett hot, säger han.

GD har tidigare berättat om energisparklustret Clean Production Centers planer på värma upp just växthus med spillvärme från Ovako och från fjärrvärmen.

Kenneth Axling är inte främmande för att projekten kan kopplas samman.

– Det hänger ihop på sätt att tanken är använda restvärme från fjärrvärmen, i den mån det finns ett överskott, säger han.

Mer läsning

Annons