Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter tomten i Torsåker

Vid Klockbergsskogen i Torsåker smög det runt tomtar, troll och skogsväsen i går. Det årliga tomtesmyget var välbesökt. Drygt tusen personer trotsade snö och kyla för att äta korv, krama tomten och få sig en polkagris.

Annons

Området vid Klockbergsskogen ser ut som ett julkort med snö som hänger tung i träd och på gärdsgårdar. Hembygdshuset ligger mörkt mot den vita snön och hela bilden ramas in av 2 500 marschaller som kantar vägarna runt området.

Barnfamiljer går runt, tittar in i stallen och genom fönsterrutorna till hembygdsgården där kan man se en 1800-talsjul firas. På baksidan står trollmor och här och där smyger skogsväsen, tomtar och troll.

Ett av trollen heter Maximilian Borbos. Tillsammans med sin syster Vilda, som spelar katten Findus deltar de i Tomtesmyg.

– Det är spännande att vara med, vi ska springa runt och skrämma barnen. Vi kommer att gömma oss och sen hoppar vi fram, säger Maximilian Borbos.

Den här dagen är han ett troll, men han tycker egentligen mer om katten Findus.

– Jag gillar Findus mest, han är busigare.

Tomtesmyg anordnas av väninnorna Bodil Landin och Sara Johansson. Tanken är att familjer ska ha möjlighet att göra någonting roligt och juligt gratis.

– Vi gör här för att alla ska råd att komma. Vi sponsras till viss del av lokala företag och så finns det en penningkruka där man kan lämna bidrag om man vill.

En av dem som ställer upp och klätt ut sig till pepparkaksgumma är Johanna Hyvärinen.

– Det är ett fint arrangemang. Familjer kommer hit och får glögg, korv och träffa tomten.

Mer läsning

Annons