Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pär kommer aldrig att ge upp

/

Det har kostat honom jobbet och hälsan och hustrun har flyttat ifrån honom. Men Pär Åslund har inga planer på att ge upp kampen mot Hofors kommun.

– Blir man utmanad på en match om demokratin så går det inte att tacka nej, säger han.

Annons

Demokratikämpe eller rättshaverist? Det beror på vem man frågar, men Pär Åslund är en person som berör. Han sitter i kommunfullmäktige för Folkhemmet i Hofors-Torsåker, FHT, och det är ingen vågad gissning att han är den som tillbringar mest tid i talarstolen av alla ledamöter. Så mycket tid att ordföranden Diana Blomgren bett honom gå och sätta sig. Det inträffade flera gånger under fullmäktiges majsammanträde.

Debatterna med kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, har varit många, långa och hätska och kommunalrådet har ibland haft svårt att behärska sin ilska. Pär Åslunds rättsliga tvister med Hofors kommun angavs också som skäl till varför förre kommunchefen Eira Källgren lämnade sin tjänst förra året.

Men Pär Åslund har alltjämt sina supportrar. I kommunvalet i höstas fick han 148 personröster, tre fler än Marie-Louise Dangardt. Stödet minskade dock jämfört med valet 2006, då Åslund var den mest kryssade kommunpolitikern i Gästrikland, och FHT tappade ett mandat till Sverigedemokraterna.

– Jag var ju i Pakistan då och hjälpte till vid översvämningarna och det kanske inte var så smart att inte vara här under valrörelsen, säger han, men antyder samtidigt att Socialdemokraterna gjort sig skyldiga till valfusk.

Han gjorde en JO-anmälan där han påtalade att det i några vallokaler bara var representanter för de rödgröna som räknade rösterna. I samma vallokaler ska Pär Åslund och FHT gått kraftigt tillbaka. JO nöjde sig med att konstatera att ett "förbiseende" skett gällande utnämningarna av valförrättare.

– Jag skulle naturligtvis ha överklagat valet men jag hann inte, säger han.

De som röstade på dig, vad tror du att de röstade på? Vad tycker du att du har för mandat?

– Att genomföra vårt partiprogram på ett demokratiskt och schysst vis och där ingår att försvara lagen, liksom stadsmuren. Det var den grekiske filosofen Herakleitos som sa att försvaret av lag och rätt var lika viktigt som försvaret av land och stad.

Ser du ingen risk att uppfattas som någon som bråkar för bråkandets skull, som en rättshaverist?

– En del ser det säkert på det sättet men blir man utmanad på en match om demokratin så går det inte att tacka nej. Lagen måste försvaras, om det så ska ske med livet som insats.

GD ville träffa Pär Åslund i hans hus på Eriksgatan i Hofors. Men han ursäktar sig och säger att hemmet är allt för rörigt för att ta emot besökare. Arbetet med rättsfallen har gjort att det ligger högar av papper lite överallt, berättar han. I stället träffas vi på biblioteket i Hofors. Där berättar han att han i perioder mått dåligt och varit nära att gå in i väggen. Kampen för upprättelse har tagit mycket tid och kraft.

Hur mår du nu?

– Det varierar med vädret och övriga förhållanden. En grej som hände var ju att min fru flyttade ifrån mig, hon orkade inte med det här längre. Det är mycket jag mår skitdåligt av men när vädret är vackert kan det vara skönt ändå. Då kan jag vila mig i solen en stund.

Du säger att du blivit utmanad på en match om demokratin, men vad ska hända för att du ska sluta strida?

– Att demokratin vinner.

Och när gör den det?

– När Hofors kommun dragit tillbaka den kritik man riktat mot mig. De har blivit prickade av JO för att ha kränkt min yttrandefrihet men har bara sagt att de gjort fel. De har inte tagit beslut om att dra tillbaka kritiken.

Vad blir ditt nästa steg?

– Det är redan klart. Jag har anmält Sverige till Europadomstolen. Om någon utsätts för kränkning på det sätt jag har gjort så måste det enligt Europakonventionen finnas effektiva rättsmedel. Gör det inte det så kommer domstolen att påpeka att det är fel på Sveriges lagar, säger han.

Europadomstolen benämner målet "Åslund mot Sverige".

Mer läsning

Annons