Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionsskuld kan bli en tickande bomb

/
  • Sveriges pensionärer blir allt fler och lever allt längre samtidigt som många kommuner saknar en plan för hur pensionsskulden ska finansieras.

Inom 25 till 30 år måste Hofors kommun betala ut 290 miljoner kronor i pensioner – en skuld som inte finns med i den ordinarie balansräkningen.
– Det här måste vägas in på allvar i kommande budgetar, säger ekonomichefen Christer Ekendahl.

Annons

Problemet finns i många kommuner, en stor pensionsskuld men ingen plan för hur den ska finansieras. Särskilt stort blir problemet för kommuner med en minskande befolkning. Där måste skulden betalas av allt färre.

I Hofors minskade befolkningen med 163 personer förra året och de närmaste tio åren beräknas den minska med ytterligare runt tusen personer, enligt SCB.

När befolkningen dessutom blir allt äldre förvärras situationen ytterligare.

– Det här är en fråga som måste hanteras under de närmaste åren, säger Christer Ekendahl.

Pensionsskulden inräknad har Hofors kommun en negativ soliditet på 9,6 procent. Hade kommunen varit ett företag hade den betraktats som insolvent och därmed konkursmässig.

Enligt Dan Brännström, generalsekreterare i branschorganisationen för Sveriges revisorer och rådgivare, Far, är kommunernas pensionsskuld en tickande bomb som om den inte desarmeras snabbt kommer att orsaka stora problem för nästa generation.

– Det kommer att krävas skattehöjningar eller nedskärningar i välfärden, förmodligen både och, säger han.

En stor del av orsaken till problemen anses vara en anpassning som gjordes 1998 inför ett eventuellt svenskt EMU-inträde. Då ändrades reglerna för hur kommunerna ska redovisa sina pensionsskulder med följd att pensioner intjänade före 1998 inte längre behövde bokföras som skulder. Det räckte att sätta upp dem som en ansvarsförbindelse.

Det har gjort att 195 miljarder kronor i verkliga skulder lyfts ur kommunernas balansräkningar.

– I och med det har det blivit lättare för politikerna att ducka för frågan. Men nu måste de börja ta med det här i sina planer, säger Dan Brännström, som dock befarar att det alltjämt är lättare att vinna val på löften om nya simhallar och andra investeringar än på löften om att ta itu med pensionsskulden.

Hofors kommunalråd Marie-Louise Dangardt, S, säger att hon delar ekonomichefens uppfattning om att problemet måste hanteras under de närmaste åren och att frågan redan finns med i budgetarbetet men att hon inte har några ytterligare kommentarer i dagsläget.

Mer läsning

Annons