Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen letade direkt

/

TORSÅKER- Personalen märkte visst att Daniel var borta. De letade efter honom efter bara någon minut. Han kan högst ha varit borta i 20, 25 minuter, säger enhetschef Eva-Britt Dandanell.

Annons
I går berättade Gefle Dagblad om tvåårige Daniel Svedin som på tisdagen lämnade Tallbackens förskola och gick hela vägen hem själv. Hans mamma Kristina Jerfström säger att hon har kommit fram till att han var borta minst 45 minuter, kanske längre. Hon tycker att personalens reaktion är olycklig.

Anklagar inte personalen
- Jag säger det igen, jag anklagar inte dem utan de stora barngrupperna och förhållandena som råder på dagis. Det är ohållbart. Men det spelar egentligen mindre roll exakt hur länge han var borta. Det anmärkningsvärda är att det kan hända, säger Kristina Jerfström.
Hon vidhåller att personalen inte saknade honom förrän de fick veta av en brevbärare att han stod utanför sitt hem.
- Det tar Daniel ungefär 20 minuter att gå hem själv. Personal på servicehuset Spelmannen, som ligger nära vårt hus, hade sett honom strax efter klockan tio. Halv elva kom postbilen, då var han kvar, säger hon.
Lantbrevbäraren Gunilla Öbrink ville skjutsa Daniel tillbaka till Tallbacken.
- Han grät och var väldigt uppsliten. Jag förstod att han hade smitit. Han var riktigt rosig om kinderna, kanske både för att det var kallt och för att han hade gråtit ett tag, säger Gunilla Öbrink.

Personalen uppriven
Hon och en kollega åkte till Tallbacken för att berätta var Daniel fanns. Hon frågade om Daniel Svedin fanns där.
- Den jag pratade med kände inte till om Daniel var där, men skulle gå och fråga efter honom. Jag sa att hon inte behövde göra det och talade om att han stod hemma på sin gård och grät, säger Gunilla Öbrink.
Klockan tre kom Kristina Jerfström till Tallbacken för att hämta Daniel.
- De var väldigt upprivna och förtvivlade. Det är synd om dem. De gör ett bra jobb utifrån de förutsättningar som finns, säger Kristina Jerfström.
Marie-Louise Dangardt, barn- och ungdomsnämndens ordförande, sa förra fredagen i Gefle Dagblad att Torsåker har en barnomsorg som är bland de bästa i landet och att föräldrarna inte behöver oroa sig. Ett svar till oroliga föräldrar till barn på Tallbacken. Något som upprörde Kristina Jerfström, som i gårdagens tidning riktade skarp kritik mot Dangardt.
- Jag känner mig väldigt kränkt av artikeln. Jag vill framhålla att personalen på Tallbacken gör ett oerhört bra jobb. Det är stora barngrupper överallt i Sverige. Situationen är inte annorlunda på Tallbacken, säger Marie-Louise Dangardt.
Hon säger att det som hände är oacceptabelt.
- Men vi har alltid den mänskliga faktorn. Saker kan hända. Det fanns en trasig grind på Tallbacken. Hade det inte varit för den hade det här förmodligen aldrig hänt.

Inga barn far illa
Marie-Louise Dangardt säger att personaltätheten inom kommunens barnomsorg är väldigt bra. Som i fredags tycker hon inte att några barn far illa inom barnomsorgen.
- Det tänker jag fortfarande bestämt hävda. Min definition av barn som far illa är barn i missbrukarhem som lever i en bedrövlig tillvaro. Det gör inte barnen inom barnomsorgen i Torsåker. Det gör de inte i Sverige.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons