Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker anmäler Hofors kommun

Politikerna Bojan Petrovic, FP, och Pär Åslund, FHT, anmäler Hofors kommun till Skolinspektionen. Anledningen är de besparingar på skolan som kommunfullmäktige beslutat om.

Annons

I budgeten för 2012, som antogs av fullmäktige i förra veckan, ingår en sparpost på skolan på 3,4 miljoner kronor.

Skolchefen Agnetha Dahlqvist har varnat för att besparingen kan göra att kommunen inte kan fullgöra sitt uppdrag enligt skollagen. Lärartätheten kommer att sjunka och eleverna får svårare att klara målen, enligt Dahlqvist.

Detta har nu fått Pär Åslund, fullmäktigeledamot, och Bojan Petrovic, kommunstyrelseledamot, att anmäla kommunen till Skolinspektionen. De har också reagerat över att kommunen tackat nej till ett statsbidrag på 600 000 kronor för vidareutbildning av en mattelärare. Läraren hade, om kommunen skjutit till cirka 220 000 kronor, kunnat vidareutbilda sig till matematiklektor.

”Hur ska eleverna kunna lyckas bättre i en skola som inte investerar i utökad kompetens?”, skriver de i anmälan. Samma sak skriver de i en interpellation ställd till barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda-Marie Anttila, S.

– Det är riktigt att en lärare antagits till den här utbildningen men den innebär en kostnad för Hofors kommun och den har vi svårt att ta.

– Anmälan till Skolinspektionen har jag ännu inte läst, säger Linda-Marie Anttila, som kommer att återkomma med ett interpellationssvar i januari.

Mer läsning

Annons