Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pontus såg varg vid Robertsholms förskola

/
  • Det var här vid Robertsholms förskola som Pontus Bergström såg vargarna. Han såg rovdjuren komma ut från förskolans område och sedan fortsätta mot järnvägsstationen.

Pontus Bergström, 15, var ute på en kvällspromenad med boxern Max – då två vargar plötsligt dök upp vid Robertsholms förskola.

– Jag var rädd att Max skulle gå till anfall, säger han.

Annons

Det var i måndags kväll vid elvatiden som Pontus Bergström gjorde sin observation. När han kom gåendes västerut på Bruksvägen med Max såg han i gatlampornas sken hur två vargar kom ut från Robertsholms förskolas område och ut på vägen.

– Max reagerade tidigt, han började dra och ville framåt. Då såg jag vargarna springa över vägen. Sedan stannade de och stod stilla en stund. Då trodde jag att de skulle komma efter Max, säger han.

Han bestämde sig för att inte stanna kvar på platsen.

– Jag sprang hem med Max. Jag tror att jag sprang över hela Robertsholm på två minuter, samtidigt som jag pratade i telefon.

– Jag var rädd att Max skulle gå till anfall. Hade jag mött varg själv hade jag inte blivit ett dugg rädd men det är värre med Max, han är gjord för att jaga, säger han.

Han gjorde sin observation på cirka 50 meters håll och att det var varg han såg är han hundraprocentigt säker på.

– Ja, det är jag. De var större än en grand danois, och gråa.

Det sista han såg av vargarna var att de fortsatte i riktning mot Hofors järnvägsstation.

När han kom hem anmälde han till länsstyrelsen vad han sett.

Daniel Hansson är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen och han tycker att observationen är intressant. Men innan han pratat med Pontus Bergström vill han inte dra några slutsatser.

– Det här är naturligtvis uppgifter som vi vill ta del av och gå vidare med, säger han.

Förra veckan kunde Gefle Dagblad berätta om ett flertal observationer av oskygga vargar som gjorts i år, bland annat i Högbo, Åmotsbruk och Ockelbo.

En ansökan om skyddsjakt har också kommit in till länsstyrelsen efter att en varg dödat en hund utanför Åmot.

– Det går att härleda till det här reviret (Korsåreviret) och därför är det extra värdefullt för oss om vi kan följa upp den här observationen, säger Daniel Hansson, som också understryker att det är skillnad på onormalt och oönskat beteende.

– Om man såg varg mitt i centrala Gävle utan skyddsbeteende skulle jag börja fundera, men det här behöver inte vara något onormalt.

På Robertsholms förskola tar man vargbesöket med ro. Barnen vistas mycket utomhus och sover även ute under hela året. Och så kommer det att vara även i fortsättningen.

– Det har inte synts till några vargar på dagtid och det är ju alltid personal ute med barnen. Skulle vi få syn på varg på dagtid så skulle vi kanske ändra rutinerna men jag tror inte att de vågar sig hit då, säger förskolläraren Lena Eriksson.

Ett klokt förhållningssätt, tycker Daniel Hansson.

– Jag tycker absolut de ska fortsätta utnyttja naturen som innan. Det enda man ska tänka på är att om man hittar ett kadaver i naturen så kan det vara en olämplig plats att vara på. Det förekommer att björnar försvarar kadaver, så ser man ett sådant bör man kontakta oss, säger han.

Annons