Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiva bilder av Hofors

/
  • Maria Larsson språkar med Maj-Britt Olsson, 91. Maj-Britt berättar att hon inte bor på boendet.– Jag kommer bara hit och äter, säger hon.
  • Fotografen Håkan Olsén visar en bild av Rut Ferm i boken. Originalet står vid sidan.
  • Maria Larsson, fotografen Håkan Olsén, pensionären Rut Ferm och författaren Jan Bornestig hjälptes åt att klippa det röda bandet kring boken.

Boken ”Äldreboken” av socialchefen Jan Bornestig lanserades i Torsåker i går. Äldreministern Maria Larsson, KD, var på plats.

– Jag tackar stort för detta arbete, sa hon i sitt tal.

Annons

Det bjöds på cider, snittar och morotskaka när socialchefen i Hofors lanserade boken han skrivit tillsammans med fotografen Håkan Olsén. De flesta bilder i boken är tagna på äldreboendet Spelmannen och där ägde evenemanget rum på eftermiddagen i går.

Äldreministern Maria Larsson var dagen till ära på besök och gick omkring och vimlade inför ceremonin.

Det är hon som har skrivit förordet till boken.

– Jag fick läsa manus och såg bilderna och tyckte att det var en fantastisk bok. När jag fick en förfrågan om att vara med vid lanseringen var det självklart att tacka ja, berättade hon för Gefle Dagblad.

Jan Bornestig sa att det tagit honom 14 månader att skriva boken som är stor, luftig och innehåller massor med bilder i olika storlekar.

– Den negativa bild som många gånger ges av äldreomsorgen gör att folk blir rädda för att bli gamla. Med den här boken vill vi vända på synen och visa att äldreomsorgen är bra i Sverige, förklarade han.

Enligt honom har 2 500 exemplar redan på förhand beställts av boken.

– Den beskriver socialtjänstlagen på en så enkel svenska att alla kan förstå den. Boken ska bland annat fungera som en lärobok för pensionärer och anhöriga.

Så satte då ceremonin i gång med att socialchefen ställde sig i talarstolen.

– Att skriva boken har varit som en enda lång graviditet, men den tog inte nio månader, utan vi höll på i 14 månader, sa han.

Han efterträddes av äldreministern i talarstolen.

– Boken förklarar på ett enkelt sätt vad äldresorgen är i Sverige. Jag vill verkligen gratulera författaren och fotografen till att de övervunnit sina födslovåndor och tackar stort för detta arbete.

Mer läsning

Annons