Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatiseringar och kall mat kan rädda ekonomin

Kraftfulla åtgärder föreslås när socialnämnden i Hofors måste spara

Annons

Privata entreprenörer tar över driften av hemtjänst och LSS och varm mat ersätts av kall eller fryst inom hemtjänsten. Det är två av förslagen för att komma tillrätta med socialnämndens dåliga ekonomi.

För att kunna klara sina åtaganden vill socialnämnden i Hofors ha ett tillskott på 20 miljoner kronor för 2012 och på 15 miljoner kronor för 2013 respektive 2014.
Samtidigt har kommunstyrelsen begärt in besparingsförslag från nämnden på 12 miljoner kronor.

Det ger en skillnad i utgångspunkter på 32 miljoner kronor gällande 2012.
I en skrivelse konstaterar socialchefen Jan Bornestig och ekonomen Sussie Holmgren krasst att socialnämnden inte kan leva upp till de besparingskrav som beslutats av kommunstyrelsen. Detta eftersom i stort sett hela verksamheten är lagstyrd.
Nu finns ett antal tjänstemannaförslag på långsiktiga lösningar av problemet och i några fall rör det sig om förslag som kan väcka debatt.

En utredning av LOV - Lagen om valfrihetssystem - inom hemtjänsten har satts igång och utredas ska även möjligheten att lägga ut LSS-verksamheten på privata entreprenörer. En annan möjlig förändring är att den varma maten som dagligen körs ut till ett 100-tal personer inom hemtjänsten ersätts av kall eller till och med fryst mat, som levereras för sju dagar åt gången.

Dessa sparförslag, och ett flertal andra, ska tas upp på socialnämndens sammanträde på torsdag.

Kenneth Axling, S, socialnämndens ordförande, säger att han inte är främmande för privata aktörer i verksamheterna, så länge kvalitet och insyn kan garanteras.

– Jag var på Socialdemokraternas stora kongress 2009 och där antogs ett förslag om att kvaliteten i verksamheten skulle ses som viktigare än utförandeformen. Men visst kan det vara känsligt för enskilda personer inom partiet, säger han.

De tre borgerliga allianspartierna i Hofors, Moderaterna, Folkpartiet och Centern, har propagerat för ett införande av LOV i kommunen men frågan är hur socialdemokraternas "regeringspartner" Vänsterpartiet ställer sig. Kommunstyrelsens vice ordförande Sören Bergqvist, V, försäkrar att han kommer att ha en pragmatisk inställning till frågan, om den blir aktuell. Men han ställer sig frågande till att det finns privata aktörer som skulle kunna göra jobbet bättre än kommunen.

– Men gör det det så… Vi kan inte bara snegla på varandra över partigränserna när kommunen är i svårigheter, för kommunen det är ju vi allihopa, säger Sören Bergqvist.

Mer läsning

Annons