Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ras på Ovako

/

Ovakos resultat har rasat från 24 miljoner euro till 7 miljoner på bara ett år. Koncernen skyller på den finansiella krisen i Europa.

Annons

– Efterfrågan förväntas bli fortsatt svag under resten av året, säger koncernchefen Tom Erixon i ett pressmeddelande.

Årets andra kvartalsrapport för Ovako är en dyster läsning. Varje post i resultaträkningen har rasat jämfört med samma period i fjol. Försäljningen har till exempel dykt från 307 miljoner euro i fjol till 263 miljoner i år.

I ett pressmeddelande står att koncernen redan under hösten 2011 anpassade sig för att möta en svagare marknad och att det är orsaken till att antalet anställda minskat med cirka 300 heltidstjänster sedan dess.

Något positivt som nämns i kvartalsrapporten är att produktionskapaciteten varit i hyfsad balans med efterfrågan under första halvåret.

Koncernen nämner också de framtida investeringar som gjorts. Bland annat har ett omfattande installations- och underhållsarbete satt i gång under sommaren.

I Hofors till exempel pågår arbetet med det nya ringvalsverket för stora dimensioner, samtidigt som ombyggnaden av rörverket genomförs.

Tom Erixon räknar med att tredje kvartalet kommer att visa ännu sämre siffror än föregående perioders. Orsaken ska ligga i produktionsstoppet som i sin tur är en följd av semestrar och underhållsarbeten.

Roger Wallenius

Mer läsning

Annons