Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasmus vill plugga i Hofors

/

Han vill inget hellre än att gå på gymnasiet hemma i Hofors. Men i förra veckan stoppades antagningen till de teoretiska programmen. Nu har Rasmus Saramaa, 15, skrivit ett protestbrev till de ansvariga i kommunen.

Annons

”Hör av er om ni vill diskutera saken.” Så avslutar Rasmus Saramaa brevet till skolchefen Agneta Dahlqvist och barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda-Marie Anttila, S.

Det han vill diskutera är barn- och utbildningsnämndens beslut att stoppa höstens antagning till samhälls- och naturprogrammen på Björkhagsskolan.

Rasmus Saramaa blev glad i höstas när besked kom om att de teoretiska programmen skulle bli kvar i Hofors. Eleverna på Petreskolan uppmanades också att söka på hemorten.

Men bara sju elever hörsammade uppmaningen och för dessa kom kallduschen i förra veckan.

– Man blir lite förbannad. Min familj har bott här i Hofors jättelänge och betalat skatt, dessutom Sveriges högsta skatt, men ändå så får vi inte utbudet vi borde få, säger Rasmus Saramaa.

I brevet till kommunhöjdarna pekar han på att eleverna från Hofors kommer att får tillbringa två timmar om dagen i buss eller i väntan på buss om de ska plugga på andra orter. Det är tid som skulle ha kunnat användas till läxläsning.

– Jag har pratat med de andra eleverna som sökt och det vi alla har gemensamt är att vi inte tycker om att pendla. Jag kommer inte att klara skolan om jag måste göra det, det vet jag.

Han räknar inte heller med att kunna fortsätta med innebandyn i Hofors IBK och för de som satsar seriöst på en idrottskarriär blir det svårt med så långa restider varje dag, menar han.

Han tycker att kommunen tänker kortsiktigt.

– Det kanske blir billigare i dag att göra så här men det blir nog dyrare i morgon.

Skolchefen Agneta Dahlqvist har dessvärre inte så mycket hopp att förmedla till Rasmus Saramaa och de andra som sökt samhälle och natur på Björkhagsskolan. Antalet sökande är för få.

– Det är inte motiverat pedagogiskt och framförallt inte ekonomiskt. Nu blir det inget nästa läsår men det ska göras en utredning så efter det får vi se, säger hon.

Mer läsning

Annons