Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robotar tar över i Hofors

/
  • Robotarna i Ringverk 10 har  sex axlar och kan lyfta vikter på upp till 1,3 ton.
  • – För att kunna säkra konkurrenskraften för framtiden har det varit nödvändigt att automatisera driften så långt som möjligt, säger Leif Westlund, projektansvarig för ringverket.

Ovakos Ringverk 10 i Hofors styrs helt av robotar. Anläggningen bedöms vara världens största helautomatiserade i sitt slag.

– Det har gett oss helt andra möjligheter med både ökad kapacitet och jämnare kvalitet, säger Leif Westlund, projektansvarig för ringverket.

Annons

Utvecklingen mot en mer automatiserad produktion inom industrin går snabbt och är global. En del av frontlinjen går på Ovako i Hofors där Ringverk 11, som invigdes i tisdags, och Ringverk 10, som togs i bruk för tre år sedan, är mer eller mindre helautomatiserade.

Det som gör Ringverk 10 unikt för sin storlek är att det är omprogrameringsbara standardrobotar som gör jobbet. Det handlar alltså inte om fasta maskiner som bara kan göra en sak.

– Det ger oss flexibilitet. Vi låser oss inte vid något utan vill vi att robotarna ska göra något annat så kan vi programmera om, säger Leif Westlund.

De tre stora robotarna tar det 1200 grader varma och rödglödgade stålämnet ut ur ugnen och vidare genom hela tillverkningslinjen till dess att den färdiga ringen staplas för avsvalning.

– Det här är en hantering som tidigare utförts av truckar och travers och även slitsamma och utsatta manuella arbetsmoment har tagits över av robotarna, säger Leif Westlund.

Utvecklingen får många effekter. Bland fördelarna nämns i första hand högre effektivitet och bättre arbetsmiljö. På minussidan finns det faktum att behovet av arbetskraft minskar.

Men sambanden är komplexa för samtidigt som robotarna kan tränga undan den mänskliga arbetskraften i fabriken kan de också göra att färre jobb flyttar till låglöneländer. Robotarna har samma lön överallt – det vill säga ingen alls.

Hur mycket Ovako kunnat minska personalstyrkan till följd av robotarnas intåg är svårt att få svar på. Men klart är att jakten på effektiviseringar är evig.

– Vi är världsledande på området och för att kunna säkra konkurrenskraften för framtiden har det varit nödvändigt att automatisera driften så långt som möjligt, säger Leif Westlund.

Från fackets sida har inställningen hela tiden varit att utvecklingen är positiv.

– Vi ser inte teknikutveckling och ökad automation som ett hot mot våra medlemmars jobb. För att svensk industri ska vara konkurrenskraftig krävs tvärtom en ständig teknikutveckling, men parallellt med denna måste också företagens anställda få möjlighet att utveckla sin kompetens, sa IF Metalls dåvarande förbundsordförande Stefan Löfven 2011.

Pressombudsmannen på IF Metall, Lars Ankarfjäll, säger att förbundets linje är exakt densamma i dag.

Mer läsning

Annons