Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrast att undvika duschen vid åska

/
  • Man ska undvika allt som kan bli strömförande när det åskar, till exempel duschslangar.

I sommar har det berättats i media om svenskar i Thailand som har dött när duschvattnet har blivit strömförande. Även i Sverige har det skett liknande olyckor. I Hofors, i början av augusti, blev vattnet elektriskt när en man skulle ta en dusch.

Annons

GD berättade i förrgår om en olycka som skedde i början av augusti i Hofors. Det var när en man som är anställd på avloppsreningsverket i kommunen skulle ta en dusch efter ett träningspass på jobbet som olyckan skedde. Kort tid efter att han hade gått in i duschen blev vattnet och/eller duschhandtaget strömförande. Han fick en kraftig stöt, men överlevde. Vid tillfället åskade det, men enligt Arbetsmiljöverkets handläggare Rolf Erixon var det ingen direktträff.

– Förmodligen slog blixten ner i närheten och det blev en överspänning som nådde grundvattnet, säger han.

Mahbubur Rahman är teknisk doktor vid Uppsala universitet och arbetar med åskforskning. Han säger att det inte är omöjligt att detta kan hända och att det kan vara farligt.

– Man ska undvika allt som kan bli strömledande när det är åskväder ute, allt från vägguttag till duschslangen. Om blixten slår ner i närheten av ett hus kan ström ledas in via rör och ledningar och det kan vara farligt.

Men han menar att det är ovanligt att folk dör i duschen för att blixten slår ner i närheten. Oftast leds den snabba blixtströmmen längst med kroppen, och går inte igenom den. Då blir det ofta inte mer än brännskador och kramper. Men det kan också gå illa.

– En blixt kan innehålla från några tiotals kiloampere till flera hundra, men det är bara en bråkdel av strömstyrkan som går in i huset. Men har man maximal otur kan ström på några tiotals miliampere genom hjärtat under rätta förhållanden räcka för att man ska dö.

Mer läsning

Annons