Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ScanArc tror på het teknik

HOFORS
PyroArc-tekniken - att under mycket hög hetta förbränna material - kan bli aktuell för att destruera kadaver. ScanArc i Hofors, som utvecklat tekniken, har gjort provbränningar av kadaver och styrelseordföranden i bolaget, Sven Santén, är optimisisk.

Annons
- Vi kan med vår teknik lova en hundraprocentig förbränning, säger han.
I förra veckan fick han tillfälle att presentera tekniken både för landshövding Christer Eirefelt och moderaternas partisekreterare, Sven Otto Littorin.

Redan testad
Tekniken används industriellt med gott resultat sedan 1984 vid ScanDust i Helsingborg. Där är det metallåtervinning. Vid ett garveri utanför Bergen i Norge finns också en kommersiell anläggning där tekniken används för att destruera miljöfarligt avfall från garveriet.
- Fördelen med tekniken är förutom en fullständig förbränning även den lakbeständiga slagg vi får som restprodukt, säger Sven Santén.
Tekniken kräver stora mängder elström för att som slutprodukt ge en energirik gas från förbränningen. Och skulle en anläggning för kadaverförbränning byggas i Hofors ökar möjligheterna för en värmekulvert till Falun. I Falun finns ett stort intresse eftersom värme från Hofors innebär att Falun slipper bygga ut sin fjärrvärmeanläggning.

150-175 miljoner
En kommersiell anläggning innebär en investering på 150 - 175 miljoner kronor varav PyroArc-tekniken utgör en tredjedel. En kommersiell anläggning skulle kunna svälja 20 000 ton miljöfarligt avfall.
I dag har ScanArc 22 anställda som arbetar med tekniken både kommersiellt och med olika försök av miljöfarliga avfall. Två företag i Hofors har utvecklats med tekniken som bas, Arc Metal Refinering som destruerar katalysatorer till bilar och Värnabäcken som utvinner ädelmetaller ur avfall.
- Det här är jättespännande, säger Sven Otto Littorin.
Han ser en framtid för tekniken, inte minst för att kraven på miljöhänsyn och återvinning ökar.
Hans besök i Hofors var också ett led i den pågående kampanjen Ja till EMU, där han själv ser jobben som det viktigaste argumentet för att rösta ja.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons