Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattechock i Hofors

Hoforsbornas kommunalskatt höjs med 50 öre, enligt ett förslag till kommunstyrelsen.

Annons

Blir höjningen verklighet avancerar Hofors upp i topp bland landets högskattekommuner.

Den ”synnerligen ansträngda” ekonomin anges som orsak till höjningen.

Hofors kommuns verksamheter beräknas gå drygt 20 miljoner kronor back i år. Ett arbete pågår för att minska kommunens kostym men detta beräknas ta tid och för att rädda ekonomin på kort sikt höjs kommunalskatten med 50 öre 2012. På så sätt kan kommunens intäkter öka med cirka nio miljoner kronor. Sedan ska det nya skatteutjämningssystemet, som riksdagen väntas ta beslut om 2013, ge ytterligare åtta miljoner kronor till kommunen.

Redan innan höjningen fanns Hofors med på listan över de tio kommuner med högst skattenivå i Sverige och sett till de nivåer som gäller 2011 skulle kommunen rusa rätt upp i topp.

– Det känns naturligtvis inte alls bra. Men vi behöver pengar för att kunna ställa om, säger Marie-Louise Dangardt, S, kommunalråd.

Men skattehöjningen i Hofors ska inte bli bestående, enligt det aktuella förslaget. När alla besparingsårgärder är vidtagna ska skatten sänkas igen i två steg för att 2014 vara nere på fem öre under dagens nivå.

Kommunstyrelsen ska fatta beslut om skatten på måndag och därefter avgörs frågan av kommunfullmäktige.

FOTNOT: Med anledning av bildandet av en regional kollektivtrafikmyndighet görs en skatteväxling med landstinget på 26 öre. Skatteuttaget i Hofors minskar alltså med 26 öre men höjs med lika mycket i landstinget. Men därifrån höjs skatten med 50 öre i Hofors, vilket innebär att Hoforsborna får höjd skatt med 24 plus 26 öre, det vill säga 50 öre.

Skattetoppen i Sverige:

1. Hofors 34,32*

2. Ragunda 34,17 (2011)

3. Dals-Ed 34,09 (2011)

* Om de föreslagna höjningarna i Hofors och i landstinget blir verklighet.

Mer läsning

Annons