Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatten sänks med tio öre

/

Hofors hade en plan att sänka skatten med 25 öre inför 2013. Nu backar kommunen och aviserar en sänkning på enbart tio öre.

Det budgetförslag som nu presenteras är svagt men med en förhoppning att kunna hålla finanserna i styr.

Annons

Inför budgeten 2012 var ekonomin i Hofors synnerligen ansträngd och den snabba och enkla lösningen var att höja kommunalskatten med 50 öre. Planen var att sänka skatten inför 2013 med 25 öre, men så ser nu inte majoritetens budgetförslag ut. Nu föreslås en sänkning med enbart 10 öre.

Kommunstyrelsens vice ordförande, Sören Bergkvist, V, sa till GD i februari att en skattesänkning med 25 öre är utlovad och att man inte vill lura medborgarna. Men några 25 öre verkar det nu inte bli.

– Vi måste ta det ansvar som vi har, men vi föreslår ju en sänkning. Det fanns tongångar som föreslog att vi inte skulle sänka alls. Det här är ett steg på rätt väg. Men vi åker ändå dit på att landstinget höjer sin skatt med 12 öre.

Bakgrunden är att den tänkta förändringen inom det kommunala skatteutjämningssystemet försenades. Hade regeringens proposition kommit i tid hade det gett Hofors åtta miljoner kronor extra till 2013. Nu blir det inte så och nivån på den tidigare föreslagna skattesänkningen kan inte genomföras.

– Vi hade ju sagt att vi kunde sänka med 25 öre om staten sköt till pengarna, men nu gör de inte det och då kan vi inte sänka så mycket, säger kommunstyrelsens ordförande, Marie-Louise Dangart, S,

Det lagda budgetförslaget är svagt. Kommunallagen säger att för att en kommun ska kunna visa god ekonomisk hushållning ska det finnas ett överskott på minst en procent. Det nuvarande budgetförslaget visar dock bara ett överskott på 0,4 procent. Marie-Louise Dangart är dock inte bestört över det låga överskottet.

– Vi vet nu att vi inte minskar i befolkningsmängd så mycket som vi trott och det kommer att ge oss en och en halv miljon till i skatteintäkter. Vi har tidigare valt att inte ta med det. Men nu är det så konkret så vi kan nu räkna in de pengarna.

Det låga överskottet förklarar hon också med att kommunen har tagit höjd för de områden som kommer att kosta mer än tänkt. Det handlar bland annat om att individ- och familjeomsorgen får tre miljoner extra och barn- och utbildning får drygt 3,8 miljoner extra.

Mer läsning

Annons