Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotpriset har fallit fyra månader i rad

Priset på metallskrot har fallit med 530 kronor per ton på fyra månader. Men Ovakos chef i Hofors, Sten Lyckström, vill inte dra för stora växlar på det.

Annons

– Det är ingen tydlig trend, säger han.

Priset på skrot har sjunkit sedan i vintras och trenden är en fortsatt prisnedgång i Europa, enligt Dagens Industri, som i sin tur refererar till det brittiska analys- och nyhetsföretaget SBB. Men även om fyra månaders prisfall kan se dramatiskt ut ska det samtidigt sättas i relation till utvecklingen under januari månad, då priset steg med 550 kronor. Den uppgången har alltså inte hämtats in än.

För skrotköparen Ovako borde fallande priser i alla fall vara positivt, eller?

– Nej, det påverkar inte så mycket i våra affärer eftersom det förs vidare till kund. Det är likadant när prisutvecklingen går åt andra hållet, säger Sten Lyckström och påpekar samtidigt att skrotpriset fortfarande är högt, historiskt sett.

Men blir inte produkterna lättare att sälja om de blir billigare?

– Det behöver inte vara så. Så starkt samband finns inte. Och även om det sjunkit de senaste månaderna är perspektivet för kort, säger han.

Om skrotpriset fluktuerat en del så är det ändå inget mot vad priset på silver gjort den senaste tiden. Där föll priset med 30 procent på en vecka – utan att någon egentligen visste varför – för att sedan återhämta sig en aning.

Även andra råvaror som guld och olja har fallit rejält. När det gäller raset för silver sattes bollen i rullning när råvarubörsen i Chicago började ställa högre krav på kontant betalning av investerarna samtidigt som megainvesteraren George Soros hade börjat sälja silver. Men de bakomliggande orsakerna tycks vara svåra att greppa.

På stålindustrins branschorganisation Jernkontoret ser man ingen koppling mellan prisfallet på råvaror och skrotpriset.

– Nej, det är väl snarare tvärtom. När guld faller brukar det kunna ses som ett tecken på ökad stabilitet, säger VD:n Bo-Erik Pers.

Fallande skrotpris brukar kunna ha ett samband med minskad efterfrågan på stål i stort, men någon sådan tendens syns inte nu, enligt Bo-Erik Pers.

– Vi har en tillväxt i de flesta ekonomier och vi har justerat upp våra prognoser för 2011. Vi tror att det kommer att produceras mer stål i världen i år jämfört med förra året. Att skrotpriset fallit tror jag är en volatilitet och finns det någon förklaring så är det en ökad tillgång på skrot. Vi ser en stark marknad.

Mer läsning

Annons