Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kommer grävskoporna

/

Nu är det spikat vilka fastigheter som Hoforshus ska riva med början i höst. Totalt handlar det om 42 lägenheter, 24 på Ställargatan och 18 på Rönningsgatan 24. Nästa år rivs Hantverkargatan 11.

Annons

Om drygt fyra månader ska hyresgästerna på Ställargatan 2, 4, 6 och 8 samt på Rönningsgatan 24 vara ute ur sina lägenheter. Sedan kommer grävskoporna.

Det var Hoforshus styrelse som i går drog upp riktlinjerna för de kommande rivningarna.

Berörda hyresgäster kommer att erbjudas nya lägenheter inom Hoforshus bestånd.

– Vi ska göra allt för att det ska bli en så trygg och bra omflyttning som möjligt, säger Christian Rickardsson, VD i Hoforshus.

Hur stora hyresökningar kan det bli tal om?

– Det kommer vi att informera om på ett informationsmöte på måndag. Vi måste hitta lämpliga nivåer, så att det inte blir för stora steg. Och för dem som påverkas negativt ekonomiskt får vi titta på om vi kan kompensera. Det kommer att avgöras från fall till fall. Sedan beror det också på hur man vill bo.

Totalt ska 100 lägenheter bort och för Hoforshus handlar det om att få ner hyresbortfallet på bostäder från dagens sju miljoner kronor.

I dag har bolaget cirka 150 tomma lägenheter, vilket innebär en vakansgrad på över tio procent.

– Vi kan inte ha allt uthyrt men med de här åtgärderna så kommer vi ner i mer normala vakansgrader, säger Christian Rickardsson.

Hur har ni gått tillväga när ni valt ut vilka fastigheter som ska rivas?

– Vi har tittat på var de bokförda värdena är låga, på framtida rustbehov och naturligtvis på efterfrågan.

Klockan sex på måndag kväll i Folkets hus ska Hoforshus informera berörda hyresgäster om bland annat flyttbidrag, flytthjälp, erbjudanden om nya lägenheter, kommande hyror samt om vilka tider som gäller för rivning och flytt.

Innan rivningarna kan börja måste miljö- och byggnadsnämnden meddela rivningslov.

Christian Rickardsson flaggar för att fler rivningar kan bli aktuella om inte befolkningsminskningen i kommunen kan hejdas.

Mer läsning

Annons