Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande forskning om hjärnans fettsyror

HOFORSForskningen om våra fleromättade fettsyror är den mest spännande forskningen i dag där vetenskapen gör stora framsteg.Det betonade medicine doktor Olle Haglund från Uppsala Universitet, när han häromdagen föreläste i Hofors om hjärnans fettsyror.

Annons
Olle Haglund är svensk auktoritet på området och har forskat om fettsyrornas betydelse för vår kropp sedan 1970-talet.
Av hjärnans torrvikt är 60 procent fett och dessutom utgör de fleromättade fettsyrorna ytterligare mellan 15 och 20 procent. Sett till vår kost i dag så är den ogynnsam. Vår kropp är anpassad till den kost som stenåldersmänniskorna åt. Det var en kost rik på fettsyror genom fisk- och skaldjursdieten, och skulle kunna vara en förklaring till vår egen ras snabba utveckling av hjärnan.

Brist på fettsyror
Modern forskning visar att vid många sjukdomstillstånd råder brist på viktiga fettsyror i hjärnan.
- Redan på 1970-talet kom de första rönen som pekade på att brist på fettsyror ligger bakom vissa typer av depression, framhöll Olle Haglund.
Han pekade på många fall där modern medicin misslyckats, men en kost rik på vissa fettsyror gett direkta förbättringar. Kanske skulle kosttillskott och ändrade kostvanor med mer fisk, frukt och grönt vara receptet mot de allt vanligare förskrivningarna av antidepressiva mediciner hos yngre.
Andra sjukdomar där brist på fettsyror kan hjälpa är kroniska trötthetssymptom, stress och utmattning samt dyslexi och damp/ADHD.

Dyslexi
- Även om vi vet att dyslexi är ärftligt visar forskningen att den kan korrigeras med fettsyretillägg, betonade Olle Haglund.
Försök i England har även visat att ungdomsbrottslingar, som fått fettsyror som kosttillskott, har haft färre incidenter som krävt disciplinära åtgärder.
Studierna visar att balansen mellan två fettsyror, EPA och DHA, är avgörande. Det kosttillskott som finns i dag med rätt balans mellan fettsyrorna kommer från ansjovis, jätteansjovis och sardiner som pressas på olja.
De 50-talet åhörarna fick en mycket god inblick i modern forskning och de framsteg som gjorts och görs när det gäller de fleromättade fettsyrornas betydelse i vår kost. Allt pekar på att vår mat i framtiden måste förändras för att vi ska hålla oss friska.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons