Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staty på plats efter 122 år

/
  • Kerstin Hesselgren var gammelfaster till systrarna Kerstin Nordin, Helene Boström och Marianne Axelsson som var inbjudna för att delta i gårdagens statyavtäckning.
  • – Kerstin Hesselgren är vårt största varumärke, sa Helena Näslund, ordförande i Kerstin Hesselgren-sällskapet.
  • Kerstin Hesselgrens släktingar var med och avtäckte statyn över den feministiska pionjären. Här syns Kerstin Nordin tillsammans med konstnären Elvy Drugge.

1890 lämnade 18-åriga Kerstin Hesselgren Hofors. I går, över 120 år senare, kom en av de stora feministiska pionjärerna tillbaka till födelseorten.

Annons

Ett knappt hundratal personer hade trotsat de kyliga vindarna och det strilande regnet på lördagseftermiddagen för att bege sig till Hofors hembygdsgård.

Inte undra på. Det är inte varje dag man får vara med om en avtäckning av en staty föreställande en av Sveriges största feministiska pionjärer. För det är precis vad hon är, Hoforsbördiga Kerstin Hesselgren som 1922 blev den första svenska kvinnan i riksdagen.

Bakom initiativet att resa statyn står Kerstin Hesselgren-sällskapet och dess ordförande Helena Näslund, som höll ett hyllningstal.

– Vi vill hedra en kvinna som vuxit upp i Hofors och som kämpade för att göra det bättre för så många människor. Hon kämpade för sociala förbättringar, för jämställdhet och fred.

Själva avtäckningen sköttes av släktingar till den sedan länge bortgångne huvudrollspersonen. Ett hedersamt uppdrag enligt Kerstin Nordin som inte bara fått sin gammelfasters förnamn.

– Jag har alltid varit inspirerad av henne. Hon var modig och hon brann. Jag var jurist från början men har senare blivit en social ingenjör och driver en jobbskola i Lettland för föräldralösa tonåringar.

Tillsammans med systrarna Marianne Axelsson och Helene Boström drog Kerstin Nordin av skynket och blottlade den röda plåtavbilden av Kerstin Hesselgren som skapats av den lokala konstnären Elvy Drugge.

Statyn kan bidra till att förändra den negativa bilden av Hofors hoppas Helena Näslund som själv är uppvuxen på orten. Det här är något Hoforsborna kan vara stolta över.

– Kerstin Hesselgren är vårt största varumärke. Hon var den första kvinnan i riksdagen och en förkämpe för den allmänna rösträtten. Barn borde veta vem detta är och vad hon gjorde, då skulle de vara stolta.

Mer läsning

Annons