Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendium för stenåldersforskning

/

Michel Guinard, en av de ansvariga för utgrävningarna av stenåldersboplatser i Torsåker, är föreningen Kråknäsjärnets förste stipendiat.

Annons

Förra året instiftade föreningen Kråknäsjärnet ett arkeologistipendium. Stipendiet ska tilldelas någon som arbetar med praktiskt tillämpad forskning inom arkeologi och i första hand ska forskningen beröra Torsåker och Gästrikland.

Föreningen beslutade att det första stipendiet ska tilldelas någon som studerar stenåldern. Valet föll på Michel Guinard som redan 2007 var en av de ansvariga för utgrävningarna vid Gammelgården.

Utgrävningarna fortsatte förra året i Gammelstilla och ska även genomföras i sommar. Det första daterade fyndet visar att boplatsen utanför Gammelstilla var i bruk 6 200 år före Kristus.

Michel Guinard fick stipendiet i samband med invigningen av den nya utställningen av Kråknäsjärnet i Torsåkers kyrka.

Stipendiet är på 10 000 kronor och dessutom får Michel Guinard fri logi i 14 dagar och tillgång till föreningens nya forskningsstation med bredbandsuppkoppling.

Som en motprestation krävs att forskningsresultaten presenteras i någon vetenskaplig tidskrift och även för föreningens medlemmar samt allmänhet i Torsåker.

Stipendiejury har varit Anna Lindgren från länsmuseet, professor Kjel Knutsson från Uppsala Universitet och Lars Holmgren, ordförande för föreningen Kråknäsjärnet.

Mer läsning

Annons