Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Syftet var att skrämma honom rejält"

/

(Uppdaterad kl. 15.48) Under måndagen inleddes rättegången mot den trio som misstänks för mordet på Tommy Johansson i Hofors.

Annons

Åklagaren spelar upp samtalet där Tommy Johanssons dotter larmar om hans död - då rinner tårarna på den misstänkta kvinnan.

Något försenat inleddes rättegången om det misstänkta mordet på Tommy Johansson i Gävle tingsrätt.

De tre 20-åringarna förnekar åtalspunkterna. Den huvudmisstänkte 20-åringen sitter med armarna i kors och blicken frånvänd när åklagare Krister Frykman läser upp gärningsbeskrivningen under sin sakframställan. En kvinna på anhörigbänken brister i gråt.

Det gör även den mordmisstänkta kvinnan. En häktesvakt hämtar en näsduk som egentligen är till för Tommy Johanssons barn som sitter bredvid åklagare och målsägandebiträde.

Sonen, som ofta väljer att begrava ansiktet i händerna, och dottern, som var den som upptäckte Tommy Johansson i hans lägenhet den 3 april, är båda målsägare i mordrättegången.

- Det såg ut som en orkan dragit fram i lägenheten, säger Krister Frykman och visar upp en bild från förundersökningen, där Tommy Johanssons fötter skymtar vid hallgolvet.

Stämningen bland åhörarna är upprörd under den paus som pågår. Det talas om att den huvudmisstänkte borde få en "smäll" och även grövre behandling.

Efter pausen hördes Tommy Johanssons vuxna barn. Dottern talade så lågmält att mikrofonen knappt fångade upp hennes röst.

- Han har alltid varit mån om mig. När jag flyttade in hos honom varannan vecka så kom vi varandra närmare, fast vi redan var nära, säger dottern innan hon brister i tyst gråt och lutar sitt huvud mot bordet.

De tre åtalade stirrar ner i golvet.

Dottern berättar om det första hon såg när hon öppnade den olåsta dörren till sin pappas lägenhet.

- Det första jag såg var pappa som låg på golvet. Det var stökigt i lägenheten Hon ringde omgående SOS.

Hon beskriver tiden efter.

- Det har varit väldigt jobbigt. När man är för sig själv tänker man att man kanske kunde ha gjort något.

Tommy Johanssons son flyttade till en annan stad för att studera för tre år sedan, men han behöll en nära relation till sin pappa.

- Av alla mina närstående var han den som stod mig närmast.

Den huvudmisstänkte 20-åringen nekar till att ha hoppat på Tommy Johanssons huvud. Hans försvarare hänvisar till den rättsmedicinska undersökningen som inte visade på skador mot näsben och tänder.

20-åringen bestrider att våldet ska ha varit "besinningslöst". Han menar att en del av skadorna kan förklaras med att Tommy Johansson ska ha ramlat mot ett bord, och att hans syfte ned att söka upp sin tidigare lärare var att "skrämma honom rejält" så att han aldrig mer skulle ofreda den medåtalade flickvännen. Det har inte framkommit några uppgifter under förundersökningen som stödjer kvinnan påstående om ofredandet.
Förhandlingen har just nu lunchpaus och återupptas klockan 13.

Efter lunch vittnade den 20-åring som ska ha varit passiv under dödsmisshandeln i lägenheten.

Han har glömt, och har svårt att komma ihåg, en hel del av de detaljer som han lämnat under förhör. Mest av allt har han glömt detaljer som talar till hans nackdel.

Han ska ha hjälpt den huvudmisstänkte och hans flickvän genom att visa vägen hem till Tommy Johansson.

Något han nu har glömt.

- Du säger i förhör att 20-åringen skriker och frågar var Tommy Johansson bor, och att du pekar och säger att han bor vid Färghuset - var det så? frågar Krister Frykman.

- Ja, det kan det ha varit, svarar han.

Det massiva våld som 20-åringen har beskrivit i förhör har också bleknat i omfattning till rättegången. De sex gånger som den huvudmisstänkte ska ha hoppat på Tommy Johanssons huvud blir till två. Smällarna har blivit färre.

Han minns inte farhågan han berättade om i förhör, att "Nu är det kört. Tommy är död".
Krister Frykman undrar varför minnesbilderna ändrats.

- Det var ju efter att jag blivit häktad, och då tänkte man att våldet var grövre än vad det var.

Tingsrättsförhandlingen avslutas för i dag och fortsätter i morgon med den 20-åriga kvinnans vittnesmål.

Mer läsning

Annons