Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telefon i stället för nyckel

Logistiken inom hemtjänsten måste bli mer effektiv. Nu ska nycklar till de äldre ersättas med kodlås i personalens telefoner.

Annons

Det måste bli en bättre styrning av logistiken inom hemtjänsten i Hofors. Enligt Kenneth Axling, S, ordförande i socialnämnden, spenderar personalen för lite tid hos de äldre. Därför ska nu ett nytt planeringssystem införas för att effektivisera verksamheten. Mycket tid går till exempel åt för att hämta hemnycklar som används för att låsa upp hemma hos de äldre som personalen besöker. Men det ska nu ersättas med en mer avancerad och teknisk lösning.

– Vi tar bort nyckelhanteringen. Det blir elektroniskt nu. Personalen kommer att ha koder i sina telefoner som de använder för att öppna dörrar med. Då slipper de åka och hämta och lämna in nycklar hela tiden, säger Kenneth Axling.

Han menar att tiden hos klienterna kommer att öka avsevärt. 48 procent av tiden är personalen hemma hos de äldre i dagsläget. Med det nya systemet kommer den siffran att kunna höjas till 70 procent. Det blir mer tid, med samma personal, menar han.

– Det kommer att frigöra tid och ge utrymme för kvalitetshöjning.

Hemtjänsten ska även sluta köpa in varor och leverera mat till de äldre. Det ska i stället skötas av Centrum för arbete. Långtidsarbetslösa kommer då att få möjlighet att ta över tjänsten och köra ut varor och mat till de äldre.

– När det gäller matleveranserna drar vi igång det så fort som möjligt efter nyår. Delen med inköp av varor kommer nog igång framåt vårkanten, säger Kenneth Axling.

Mer läsning

Annons