Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tider för skogsägarna

/
  • Yngve Hadin gallrar i sin skog ett par kilometer söder om Torsåkers samhälle.
  • - Jag kan inte ha ett bättre jobb, säger Yngve Hadin.
  • Skogsägaren Yngve Hadin, Lars Eriksson och Birgitta Osmund-Eriksson från Swedbank och Joakim Hagelin, LRF Konsult, diskuterar skogsägandets villkor.

Sjunkande priser och minskad framtidstro bland skogsägarna, det är en del av innehållet i ”Skogsbarometern” som presenterades i går.

– Jag satsar inte på någon slutavverkning nu, säger Yngve Hadin, skogsägare från Torsåker.

Annons

Den svenska skogsindustrin är inne i en tuff tid, främst beroende på den allt starkare kronan och på den allmänna lågkonjunkturen.

Följaktligen har också de enskilda skogsägarna blivit mer pessimistiska det senaste året, det framgår av årets Skogsbarometer. Det är LRF Konsult och Swedbank som med hjälp av Sifo genomfört undersökningen som bygger på intervjuer med 750 skogsägare runt om i landet.

Förra året var närmare 70 procent nöjda med lönsamheten medan det i år bara är drygt hälften som är det. En majoritet gör också bedömningen att priserna kommer att fortsätta nedåt under nästa år.

Yngve Hadin berättar att priset på massaved har sjunkit med över 20 procent det senaste året – från 300 kronor kubikmetern till runt 235 kronor – och i väntan på bättre priser undviker han helst att göra slutavverkningar. Men viss avverkning är ett måste, oavsett priser och konjunkturläge. När GD hälsar på i skogen ett par kilometer söder om Torsåkers samhälle pågår gallring.

– Granar som börjar ruttna ska inte stå, då blir de bara sämre och sämre, säger han.

Men samtidigt som pessimismen ökar när det gäller de hårda värdena så ökar betydelsen av de mjuka – som jakt, möjligheten att plocka bär och svamp på egna marker eller bara känslan av att äga skog.

Yngve Hadin uttrycker sig också i den riktningen.

– Det går alltid upp och ner. Visserligen lever jag av skogen men det är en hobby också. Jag får motion och jag ser resultat. Jag kan inte ha ett bättre jobb, säger han.

Skogsägarna som kollektiv fortsätter att bli äldre. Nu är två av tre över 50 år och en av tre över 65. Följden blir att enskilt ägd skog för 76 miljarder kronor väntas byta ägare de närmaste fem åren. Joakim Hagelin på LRF Konsult råder de skogsägare som står inför ett generationsskifte att sätta i gång processen i tid.

– Kan man planera ett generationsskifte så finns det ofta pengar att tjäna, säger han.

Lars Eriksson på Swedbank håller med:

– Jag får fler och fler sådana här ärenden på mitt bord. Men man måste börja prata om det i tid för man får räkna med att processen kan ta ett år.

– Jag kan inte ha ett bättre jobb, säger Yngve Hadin.

Mer läsning

Annons