Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga steg efter beskedet om storvarsel

Ett dramatiskt fall i efterfrågan på Ovakos produkter ligger bakom gårdagens storvarsel. Att det blir uppsägningar kom inte som någon överraskning, men fackklubbens ordförande Timo Viiperi förvånades över omfattningen.

– Siffrorna är väldigt, väldigt stora, sa han.

Annons

Varslet i Hofors görs enligt företagsledningen för att anpassa kapaciteten till rådande konjunkturläge. Ovako visade i senaste kvartalsrapporten på fallande försäljning och koncernen gjorde en förlust på runt 100 miljoner kronor.

Sedan dess har det inte skett någon förbättring och inte minst bilindustrins kräftgång påverkar Ovako negativt.

De åtgärder som presenterades i går ska sänka kostnaderna med drygt 80 miljoner kronor, är det tänkt.

Varslet läggs brett och drabbar de flesta delar av produktionen. Grovt sett handlar det om att skära bort ett skift.

På ämnessidan varslas 51 anställda och på rör och ring-sidan 83 anställda.

Ovako har elva produktionsenheter runt om i världen men tyngdpunkten i kapacitetsanpassningen ligger alltså på Hofors, där drygt en tredjedel av företagets runt 3 000 anställda arbetar.

Enligt Sten Lyckström, platschef i Hofors, är det just Hofors dominans som är orsaken till att orten drabbas så hårt.

– Det är en kapacitetsanpassning som sker med ett varsel och Hofors är den största enheten med störst installerad kapacitet.

Parallellt med varslet rullar också ett effektiviseringsprogram som startades 2011. Inom ramen för det ska ett 70-tal anställda bort och där kan samtliga enheter påverkas, det vill säga även Hofors. Det betyder att det i slutänden kan bli fler än de 134 som får gå.

– Vi utgår ifrån att återhämtningen kommer att ta tid, sa Sten Lyckström i går.

Samtidigt poängterade han att företaget inte ser kapacitetsminskningen som en permanent åtgärd.

Hur ser du på att det troligen är mest unga som kommer att få sluta?

– Det är alltid ett dilemma som vi försöker balansera så gott det går i sådana här situationer. Men de som kommer att få sluta nu kommer också att ha möjlighet att komma tillbaka när det blir bättre tider, för det kommer det att bli.

Nästa vecka börjar de lokala förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare.

IF Metall-ordföranden på Ovako i Hofors, Timo Viiperi, räknar med en tuff batalj där arbetsgivarsidan kommer att försöka göra undantag från turordningslistan med hänvisning till vissa anställdas specialistkompetens och där facket kommer att göra motsatsen, det vill säga hävda principen ”sist in, först ut” så långt det går. Facket kommer också att argumentera för olika pensionslösningar.

– Så är det, det är vår ambition. Men så har det varit tidigare och det vet de om. Det kommer att bli en fajt, säger Timo Viiperi, som trots att han befarat dåliga nyheter blev förvånad över omfattningen i varslet.

– För min del blev det några fler än jag räknat med och jag tyckte reaktionen i salen var att man blev överraskade. Det är en bit över 200 så siffrorna är väldigt, väldigt stora.

Hur var stämningen när beskedet kom?

– Man kan ta på det. Folk är jättenervösa. De vet om att det var länge sedan vi anställde och många frågar sig om de sitter med tillräckligt lång anställningstid.

Ovako har meddelat att alla satsningar på nya marknader och investeringar fortsätter som planerat, vilket bland annat inbegriper det nya rör- och ringverket i Hofors.

Mer läsning

Annons