Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Manifestation mot våld blev succé

/
  • De 600 marschaller som ställdes upp i en ljusinstallation kunde köpas av invånarna. Pengarna gick oavkortat till att skapa en drogfri skolavslutning för ungdomarna i kommunen.
  • De 600 marschaller som ställdes upp i en ljusinstallation kunde köpas av invånarna. Pengarna gick oavkortat till att skapa en drogfri skolavslutning för ungdomarna i kommunen.
  • Linn Nielsen och Emma Larson tycker att det var ett bra beslut att ställa in simträningen så att klubbens ungdomar kunde vara med på manifestationen istället.
  • Malin Snellman och Johanna Norrvik från Entré Ungdom var två av de sju arrangörerna till kvällens manifestation. De blev båda lite tagna av den stora uppslutningen.
  • De 600 marschaller som ställdes upp i en ljusinstallation kunde köpas av invånarna. Pengarna gick oavkortat till att skapa en drogfri skolavslutning för ungdomarna i kommunen.
  • Hoforsborna fick en möjlighet att stanna upp och reflektera över allt negativt som har hänt i kommunen. Men manifestationens budskap ville visa en väg framåt med slagorden kraft, vilja och kärlek.
  • Det hade tryckts upp pins med slagorden kraft, vilja och kärlek på.
  • Frida Ahlén, 17 år och Emma Wängelin, 15 år menade att det här behövs just nu. Men de förklarade att det inte är mer stök i Hofors än på andra orter. Däremot berättar de att kvällen är till för lyfta fram allt bra som händer i Hofors.
  • Emma Wängelin, 15 år, var en av dem som uppträdde under kvällen. Hon sjöng Från och med du, av Oskar Lindros för Hoforsborna, som verkade gilla sången.

Under onsdagskvällen samlades hundratals invånare på Teaterplan i Hofors för att tillsammans se framåt och sluta upp kring ledorden kraft, vilja och kärlek.

Annons

Manifestationen mot våld som hölls i centrala Hofors blev en succé. Mellan 300-400 invånare kom till Teaterplan för att sluta upp kring Entré Ungdoms arrangemang. Tiden var satt till klockan åtta och redan en timme innan det var dags hade folk börjat dyka upp. Strax innan manifestationen satte i gång var hela Teaterplan full med människor. Sedan drog det igång med musikuppträdanden, tal och diktläsning.

De första som GD träffar på vid Teaterplan är Frida Ahlén och Emma Wängelin. De berättar att de ska uppträda under kvällen.

– Vi ska sjunga eftersom att det är jättebra det här görs, för att visa att man verkligen bryr sig, säger de.

Johanna Norrvik som är ungdomscoach på Entré Ungdom berättar att det var dags att lyfta fram någonting positivt, men hon blev lite tagen av den stora uppslutningen.

– Det är lite svårt att ta in allting, jag trodde inte att så här många skulle komma, det känns enormt häftigt. Men det här är inte en manifestation på grund av mordet som har skett. Det har varit flera negativa händelser och mordet var droppen, då kände vi att nu får det räcka. Vi vill visa att det finns positiva krafter som vill jobba för goda saker i kommunen.

Även om tragiska saker har hänt på orten så präglades stämningen under manifestationen mer av samhörighet mellan invånarna och ett budskap om att se framåt än att fokusera på det negativa. Och det var många som på olika sätt visade sitt stöd. Lokala företagare sponsrade genom att lämna bidrag så att 600 marschaller kunde köpas in för att göra en ljusinstallation i form av ett fredstecken. Simklubben Sim 77 Hofors hade ställt in sin träning så att laget skulle kunna vara med.

Linn Nielsen och Emma Larson som båda tränar i klubben tyckte att det var bra att de ställde in för att kunna gå på manifestationen.

– Det var bra att vi gjorde det så att alla kunde ha möjlighet att vara med. När alla kommer hit och ser att det är så många andra som har kommit gör det nog att man känner en sammanhållning, säger Linn Nielsen, 16 år.

Men det tragiska mord som nyligen har skakat orten har ändå satt sina spår.

– Det var lite läskigt när man hörde om det, att det var så nära, säger Emma Larson, 16 år.

Malin Snellman som också är en av de sju ungdomscoacherna, var precis som sin kollega, tagen av den stora uppslutningen. Hon berättar att de också är redo att ta nästa steg.

– Vi vill skapa ett nätverk för vuxna så att de kan stötta och peppa varandra, så att de på ett bra sätt kan finnas till för barn och ungdomar. Vi vill gärna att vuxna som är intresserade hör av sig. Deras första uppdrag skulle bli att vara ute på Valborg.

Mer läsning

Annons