Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om sjuk tvååring

Kommunpolitikern Bojan Petrovic, FP, är mycket kritisk mot socialtjänsten i Hofors kommun som vill avslå en ansökan om personlig assistans för hans sjuka dotter.

– Jag har inte ord för det här, säger han.

Annons

Dottern, som är två år, lider av sjukdomen hyperinsulinism, en slags omvänd diabetes som bland annat kräver regelbunden blodsockerkontroll.

Familjen har i dag avlösarservice från kommunen under 20 nätter i månaden, motsvarande 180 timmar, och den kommer att fortsätta, enligt ett beslut från kommunen i veckan.

– De ringde i går och sa att de kan fortsätta med 20 nätter men jag har inte sett något papper än så jag vet inte vad som händer, säger Bojan Petrovic.

Men föräldrarna menar att dotterns sjukdom, och det vårdbehov den medför, gör att avlösarservice inte är tillräckligt.

– Vi vill ha personlig assistans, inte avlösarservice. Avlösarservice kan man ha om man ska gå på bio i två timmar, säger Bojan Petrovic, som är mycket besviken på socialtjänstens agerande.

– Vårt ombud frågade vad de kunde erbjuda i stället, när vi inte fick personlig assistans. Då nämnde de korttidsboende, som innebär att vår dotter skulle tas ifrån oss. Jag har inte ord för det här.

Bojan Petrovic misstänker också att hans eget politiska engagemang, vars udd ofta riktas mot kommunen, kan vara en orsak till att tjänstemännen på socialtjänsten gått emot familjen. Tidigare fattades ett beslut om att dra ner antalet nätter med avlösarservice från 20 till 10 men efter att familjen överklagat till förvaltningsrätten ändrades beslutet.

Nu blir det ett nytt överklagande, enligt Bojan Petrovic, om beslutet blir i enlighet med LSS-handläggarens förslag.

Kenneth Grönlund är LSS-chef i Hofors och han säger att kommunen alltid utgår från lagstiftningen när den fattar beslut i ärenden gällande personlig assistans. Om det sena beslutet att förlänga avlösarservicen säger han:

– De sökte inte något nytt förrän i går och då beviljades det samma dag.

Mer läsning

Annons