Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga flickor gick bärsärk i FH

Ett gäng tonårsflickor fick avvisas av polis sedan de gått bärsärkagång på Folkets hus i Hofors.

Nu kräver styrelsen för Folkets hus att kommunen bekostar väktare till foajén.

Annons

Ungdomar har i allt större utsträckning börjat uppehålla sig i Folkets hus foajé och mer och mer har det utvecklats till ett allvarligt arbetsmiljöproblem för personalen och ett störningsmoment för övriga besökare, enligt ett brev som Folkets hus styrelse skickat till Hofors kommun.

Ljudnivån är ofta hög och på senare tid har incidenter med hot och våld blivit vanligare.

Kulmen nåddes i måndags då ett gäng tonårsflickor som blivit utkörda från skolan uppträdde hotfullt mot personal och besökare i Folkets Hus foajé. Enligt brevet ska de även ha gått bärsärkagång i foajén och i receptionen.

Polis tillkallades och flickorna kunde avvisas.

– De bankade, hoppade, slog och skrek och var överallt. Personal och besökare blev skrämda, säger Folkets hus styrelseordförande Mari Brännvall.

Styrelsen vill nu sätta in ett väktarföretag för att komma tillrätta med problemen och kostnaderna borde då tas av Hofors kommun, menar styrelsen, eftersom kommunen ”har ansvaret för barn och ungdomar”.

Det påpekas också att problemen blivit större sedan fritidsgården lades ner och ersattes av Entré Ungdom.

– Entré Ungdom har inte samma öppettider och för fritidsledarna på fritidsgården ingick det i uppdraget att vara närvarande i foajén. Men ingen kritik mot personalen på Entré Ungdom, säger Mari Brännvall.

Kommunchefen Ulf Strömstedt vill ännu inte bemöta Folkets hus önskemål om ersättning för att kalla in ett vaktbolag.

– Vi måste först titta på problemen och se vad som kan ligga bakom. Sedan kan vi diskutera eventuella åtgärder och vem som ska bekosta dessa, säger han.

Mer läsning

Annons