Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna blev förlorarna i Hofors

/

Hofors kommuns investering på 11,5 miljoner kronor i Entré Ungdoms lokaler i Folkets hus stoppas. Anledningen är kommunens ekonomiska kris.

Däremot räddas simhallen från nedläggning.

Annons

Som GD tidigare berättat går Hofors kommun mot ett underskott på runt 15 miljoner kronor i år. Vid ett möte i kommunens personal- och ekonomiutskott i onsdags kväll diskuterades hur pengarna ska sparas och bland förslagen fanns att lägga ner ishallen och/eller simhallen och att spara in på renoveringen av Entré Ungdoms lokaler i Folkets hus.

Det blev Entré Ungdom som ”offrades” och det betyder att kommunen undviker en utgift på 11,5 miljoner kronor.

Politikerna i utskottet, med kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, i spetsen, var eniga.

– Vi kan inte gå vidare med Entré Ungdom i det läge vi befinner oss, säger Marie-Louise Dangardt.

– Huvudgrejen är att man inte ska behöva sätta in så mycket pengar på Entré Ungdom och Folkets hus. Det är som det är, konstaterar Folkhemmets Kent Olsson.

När många ungdomar protesterade mot nedläggningen av fritidsgården Zero i höstas var politikernas argument att en storsatsning skulle göras på Entré Ungdom i stället.

– Det här är naturligtvis inte bra för ungdomarna men jag har pratat med flera av dem och de förstår, säger kommunalrådet, som försäkrar att Entré Ungdoms verksamhet kommer att fortsätta med oförminskad personalstyrka, om än i andra lokaler än det från början var tänkt.

– Det här är en så oerhört viktig verksamhet, det är vi helt eniga om, men vi kan inte trycka på knappen nu, säger hon.

Nu behöver Entré Ungdom troligen inte göra den tillfälliga flytten till Hagaskolan som var planerad. I stället har lokalen ”Freja” i Folkets hus föreslagits och i samband med en sådan förändring planeras också vissa omflyttningar av kontorslokaler. Det kan också bli aktuellt att göra en mindre investering i ett kök för Entré Ungdoms kaféverksamhet.

På måndag ska det formella beslutet fattas i personal- och ekonomiutskottet och sedan ska även fullmäktige säga sitt, eftersom det var där investeringsbeslutet togs i vintras.

Att Entré Ungdom får stryka på foten innebär samtidigt att simhallen kan räddas. Bytet av reningsanläggningen, som beräknas kosta 14 miljoner kronor, har försenats på grund av den ekonomiska krisen men kan nu komma igång.

– Det handlade inte om att ställa de här verksamheterna emot varandra. Däremot var det de här två sakerna som vi hade i röret just nu. Framåt i tiden kommer det med all säkerhet att vara andra investeringar som vi inte kommer att kunna göra. Och vi sparar på allt annat också, säger Marie-Louise Dangardt.

Framtiden för Björkhagsskolan och ishallen har också ifrågasatts men där är faran över för den här gången.

Ett förslag är att låta ishallen drivas med större brukarmedverkan än tidigare.

Mer läsning

Annons