Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörd stämning i rätten

/

Det är dag två i hovrättsprövningen av Hoforsmordet. Kammaråklagare Krister Frykman berättar varför mobilfilmerna av dödsmisshandeln har sekretessbelagts.

Annons

Åklagaren läste gårdagens hovrättsrapportering på gd.se. I den väckte jag frågan om de hemlighetsstämplade mobilfilmerna. Vad som sägs, eller hörs, är inte sekretessbelagt - det finns utskrivet. Men uppspelningen av filmerna är inte offentliga.
- Det är Tommys snarkningar, säger Krister Frykman till mig innan dagens förhandling börjar.
Vid bordet bredvid sitter den 20-årige medhjälparen, som är fri väntan på att dom ska vinna laga kraft. Det känns lite märkligt. Han hör uppenbarligen vårt samtal, men jag frågar ändå - men snarkningarna finns ju också utskrivna?
- Ja. Men om du hör dem... det är inget som du glömmer, säger Krister Frykman.

Jag byter samtalsämne. Konstaterar att hovrättens ledamöter måste ha världens tråkigaste jobb. Sitta och kolla på videoinspelningar hela dagarna. I en knäpptyst sal. Som fotbollsdomare som ska döma matcher i efterhand genom att kolla på repriser, men inte får kommentera repriserna medan de gör det.
- Och de har ingen rätt att bryta in med frågor om de undrar över något förhör, säger Frykman, som tillägger att han är väldigt tacksam över den högre instansens rätt att pröva tingsrättsförhandlingen.

Återigen är GD ensamma om att bevaka hovrättsförhandlingen. I dag spelas förhören med den morddömde 20-åringen, och olika vittnen upp.
- Han hinner inte säga något, han hinner inte prata, säger 20-åringen om hur han slog ner Tommy Johansson när denne öppnade dörren natten till den 3 april.
Du funderade inte på att tala med honom, höra hans version? frågar Krister Frykman.
- Nej.

På det videoinspelade tingsförhöret tar Krister Frykman upp mobilfilmerna som den morddömde spelade in under dådet. Enligt 20-åringen var mobilfilmerna ett misstag, han skulle egentligen slå på mobiltelefonens ficklampa - för att lysa på sig själv.
Varför ville du lysa upp ditt ansikte? frågar Krister Frykman.
- För att han skulle se mig. Jag ville att han skulle se mig.
Krister Frykman påminner 20-åringen om vad han sa när han först fick höra att polisens it-forensiker lyckats återskapa mobilfilmerna.
- Du sa att det var en "fylledum jävla grej". Förhörsledaren frågade om det var tänkt att det skulle filmas, eller om det bara var en inspelning. Du sa att det "var typ vara en inspelning".

Krister Frykman funderar över en mening, när 20-åringen på en av mobilfilmerna hörs säga: "Bra, där dog han", i samband med att Johanssons andning försvinner från ljudinspelningen.
- Ja, men det gjorde han inte. Han fortsatte andas, säger 20-åringen.

Hovrätten lyssnar på en av de mer bisarra delarna av Frykmans förhör med 20-åringen. Åklagaren undrar över uppgiften om att 20-åringen ska ha frågat Tommy Johansson efter hans bankomatkod under dödsmisshandeln.
- Nej... i och med att han låg däckad så gick det väl inte att få tag i koden?
Men jag har förstått att din inställning är att Tommy Johansson var medveten under misshandeln?
- Ja, han var medveten.
Men du säger att han var däckad?
- Ja, han låg ju på golvet och snarkade.
Men han var medveten?
- Ja, han tittade på mig sen.
Men han var däckad?
- Ja. Han snarkade, men kunde inte prata, säger den morddömde 20-åringen i tingsförhöret.

Förhöret med , it-forensiker hos Gävlepolisen, spelas upp. Tidsramen mellan de två mobilinspelningarna, 12 minuter, är väsentlig. Det är den enda hållpunkten som finns att gå på för hur lång tid dödsmisshandeln har pågått.
Den morddömde har hävdat att tidsrymden mellan inspelningarna är felaktig - misshandeln har varat kortare tid.
Men Jan Wall berättar att enda möjligheten då skulle vara att mobilklockan ställdes om mellan de två inspelningarna.

Överläkare Håkan Sandler, som obducerade Tommy Johansson, berättar om knäckta revben, kollapsat bröstben, skallfraktur. Inre blödningar. Hur Johansson hamnade i "syreskuld" under dödsmisshandeln, hur kroppens ventilation under andning upphörde att fungera. Syrebrist angavs som dödsorsak i obduktionsprotokollet.

Hovrättsförhandling tar lunchpaus. Den blir offentlig igen 13.45.

Ett tingsförhör med en kvinna som befann sig utanför Pizza Corner under mordnatten spelas upp. När medhjälparen och en anhörig till honom hamnade i bråk utanför krogen råkade medhjälparen knuffa henne till marken.
Då ryckte den morddömde in och krävde att medhjälparen skulle slicka kvinnans skor, som kompensation för knuffen. Men det blev ingen skoslickning.
- Jag sa att jag inte ville det. Då sa (namnet på den morddömde) åt mig att hålla käften, säger kvinnan.

Under pausen nyligen uppstod upprörd stämning i ett vänterum. Det är nästan märkligt hur få känsloutbrott av den sorten som det hittills har varit under rättegångarna.

Förhör med andra kroggäster på Pizza Corner spelas upp. Det som vittnena beskriver är hur den morddömde och hans flickvän frågade var Tommy Johansson bodde, det var den upplysningen som medhjälparen sedan stod för.
En hovrättsprövning är speciell. En rättssal med tilltalade, som tillsammans med sina advokater åklagare och rätt, sitter i tysthet och betraktar sig själva och andra på skärmar. Man undrar vad som rör sig i hovrättens huvuden när de timme efter timme "sondmatas" med vittnesmål och ska bilda sig en uppfattning om Hoforsmordet. Eller tingsrättens prövning av mordet.
- Ja, då ska vi ha gått igenom utredningen, visst är det så? frågar hovrättsdomaren.
- Ja, säger kammaråklagare Krister Frykman.
Rätten går igenom personalia på de tilltalade.

På fredag hålls slutpläderingar i målet.

Mer läsning

Annons