Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V vill sänka lönen för Hofors kommunalråd

Vänsterpartiet i Hofors vill sänka kommunalrådet Marie-Loise Dangardts lön med runt 10 000 kronor i månaden, eller mer. På så sätt skulle man få råd även med ett oppositionsråd, skriver Xamuel Halfvars, V, i ett PM.

Annons

Vänsterpartiet är positivt till de borgerligas förslag om att ett oppositionsråd ska tillsättas på halvtid i kommunen. Det förutsätter dock två saker, menar Vänsterpartiet. Dels att ett eventuellt oppositionsråd tar ansvar för att delge samtliga partier i opposition information om ärenden som ska behandlas, dels att ersättningen för kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, sänks så att den motsvarar kommuninvånarnas medelinkomst. Arvodet för ett oppositionsråd på halvtid bör då motsvara hälften av ett kommunalråds arvode, enligt Vänsterpartiet och Xamuel Halfvars. Vänsterpartiet konstaterar att partiets förslag är betydligt billigare för kommunen än de borgerligas.

Enligt de borgerliga skulle oppositionsrådets lön baseras på en riksdagsledamots ersättning, det vill säga runt 28 000 kronor för halvtid.

Medelinkomsten i Hofors kommun var 22 000 kronor i månaden 2008. För Marie-Louise Dangardt, S – som tillhör de lägst avlönade kommunalråden i Sverige med 41 000 kronor i månaden – skulle lönen närapå halveras, enligt samarbetspartnern Vänsterpartiets förslag.

Xamuel Halfvars vill dock modifiera förslaget något då GD når honom.

– Det jag menar är att kommunalrådets lön ska följa utvecklingen för medelinkomsten i kommunen, men med ett påslag på kanske 5 000-10 000 kronor. Det finns ju en anledning till att politiker ska ha en hög lön, för att minska risken för mutor till exempel, men vi vill ändå se över det här för politiker ska man inte vara för att tjäna pengar utan för att man vill förändra, säger han.

Marie-Louise Dangardt vill inte kommentera Vänsterpartiets löneförslag men säger:

– När personer som är nya i politiken kommer in och får se hur det fungerar brukar de bilda sig en ny uppfattning.

Hon tror inte att Vänsterpartiets förslag kommer att påverka samarbetsklimatet inom den rödgröna majoriteten i kommunen.

Annons