Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Varför dyker de inte?"

/

Hoforsbon som saknas sedan hans båt hittades övergiven i Storgösken har ännu inte hittats. Grannar och vänner är upprörda över att polisen avstod från att dyka.

– Hade de hjälpt till hade folk inte behövt bli så arga, säger Jonas Dilén.

Annons

Hoforsbon, som är i 60-årsåldern, sågs senast i sin båt på sjön Storgösken i lördagskväll. Men nästa morgon hittades den övergiven, några hundra meter från sin vanliga förtöjningsplats.

I båten ska både mannens flytväst och kläder ha hittats.

Polisen gjorde överflygningar med en helikopter utrustad med värmekamera, utan resultat. Vännerna, bland dem Jonas Dilén, drog på sig dykardräkterna för att söka i sjön.

– Vi avbröt när det blev mörkt och man bara hade en meters sikt med ljus. Då måste man komma rätt på för att upptäcka någonting. Jag låg väl i fyra timmar. I dag känns det i halsen, säger han till GD.

Grannarna och andra frivilliga som ville hjälpa till gick även skallgång i de strandnära partierna närmast båten.

Om Hoforsbon finns i vattnet är hoppet ute att hitta honom i livet. Bland de som känner honom är man nu upprörda att polisen inte deltog i dykningarna, eller uppdrog åt kustbevakningen att göra det.

– Att chansen är liten innebär ju inte att man inte ska ta den, säger Björn Larsson.

– Jag är ju bara en glad amatör. De är ju de som har kompetensen. Hade de hjälpt till hade folk inte behövt bli så arga, säger Jonas Dilén.

Polisen har förklarat att de behöver en indikation på i vilket område man ska dyka för att dykningar ska vara meningsfulla. En sådan saknas den här gången – ingen vet var Hoforsbon lämnade båten.

Mer läsning

Annons