Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varslen kan dras tillbaka

Torsdagens fackmöten på Ovako väckte ett förslag om att kortare arbetstid och och sänkt lön skulle rädda jobben på Ovako i Hofors. Nu ska de anställda ta ställning till förslaget.

Annons

Förslaget går ut på att de anställda på Ovako i Hofors jobbar en dag mindre i veckan men får behålla 90 procent av lönen.

Sedan, om det blir en uppgång efter sex månader, så ska arbetstiden och lönen återgå till det som det var tidigare.

Skulle förslaget gå igenom skulle Ovako dra tillbaka varslen om uppsägningen av de 134 anställda i Hofors.

Lars-Göran Forsling är en av de hundratals anställda på Ovako som deltog i fackmötena i går.
– Jag tycker det är otroligt bra. Förhoppningsvis får vi behålla jobben, det ger åtminstone sex månaders frist framöver och förhoppningsvis har väl konjunkturen vänt tills dess. Det skulle ju vara bra både för Ovako och för samhället här, säger han.

Reima Wårwik har jobbat på Ovako i 44 år och är försiktigt positiv till förslaget.
– Jag tycker det är ganska bra för då får alla stanna kvar i alla fall och dra av tio procent av lönen. Kollektivt är det bra att alla gör det. Men det måste ju vända någon gång också, man kan ju inte sänka lönen hur länge som helst, säger Reima.

IF Metall-ordföranden Timo Viiperi har suttit med i förhandlingarna under veckan men vill ännu inte uttala sig om förslaget.
– Vi sitter i förhandlingar som inte är klara. Vi har nu kommit till en punkt till där medlemmarna måste få säga sitt. Min förhoppning är att vi kommer att lösa detta men vi har en situation som är orolig och folk är frustrerade, vilket är förståeligt, säger Timo Viiperi.

Även Sten Lyckström, platschef i Hofors, är fåordig om förhandlingarna som fortsätter i dag.
– Jag har inga kommentarer om det, vi kommenterar aldrig under en pågående förhandling, säger Sten till GD.

Mer läsning

Annons