Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har ingen ork och energi"

/

57 procent av personalen på Petreskolan har ingen ork och energi kvar vid arbetsdagens slut och 53 procent hinner inte utföra sitt arbete under ordinarie arbetstid. Det framgår av en medarbetarenkät som gjordes i våras.

Annons

GD har i en rad artiklar berättat om problemen på Petreskolan. Nu har tidningen tagit del av en medarbetarenkät som visar att arbetsklimatet på en rad områden inte når upp till skolpersonalens förväntningar. Färre än hälften tycker att kraven som ställs i arbetet är rimliga, färre än hälften kan känna sig nöjda när de tänker på sitt arbete och strax över hälften tycker att de får den information de behöver i arbetet. Och så fortsätter det. Inte på något område är resultatet i nivå med den betydelse som området tillmäts av personalen.

Förra veckan sa skolchefen Agneta Dahlqvist till GD att hon inte ser ett arbetsmiljöproblem på skolan. Nu vill hon gärna göra ett förtydligande.

– Det jag menade var att vi har en strategi och en plan för hur bristerna ska åtgärdas och att vi därför känner att vi har koll på läget. Vi kommer att analysera resultaten av enkäten med personalen på varje enhet och sedan utarbeta arbetsplaner. Vi måste gå in djupt på det här för det är många parametrar, säger hon.

Vad säger du om resultaten som gäller för Petreskolan?

– Svarsfrekvensen är ganska låg (cirka 60 procent) men nöjd medarbetar-index har sjunkit, både i hela kommunen och i vår verksamhet. Jag har inte tittat i detalj på Petreskolan men när det gäller ledarskapet så är ju resultaten dåliga, säger hon.

Enkäten gjordes alltså i våras, men frågan är hur resultatet skulle bli om den gjordes nu. Under sommaren har flytten från den stängda Hagaskolan intensifierats – och den har inte gått smärtfritt. Enligt ett protokoll från ett möte på Petre i förra veckan har många saker inte alls flyttats, flyttbilar saknas och lärarna får köra saker själva i släpvagnar och kombibilar. Väl på Petreskolan saknas hyllor och skåp för det material som kommer fram. Som om det inte det räckte har en vattenskada i källaren krävt omfattande reparationsarbeten och när personalen kom tillbaka efter sommaren hade frysboxarna i köket stått utan ström i flera veckor. Enligt Annika Dahlqvist luktade det riktigt illa och köket måste saneras.

– Det här med flytten var olyckligt för det är nog jobbigt ändå. Vi var förvissade om att det skulle flyta bra, säger hon.

Mer läsning

Annons