Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi känner oss lurade”

/
  • Binita Paues, flyktingsekreterare, kommunalrådet Marie-Louise Dangardt och riksdagsledamöterna Christer Engelhardt och Raimo Pärssinen diskuterade flyktingmottagning.
  • Riksdagsledamoten Fredrik Sammeli-Lundh, individ- och familjeomsorgens chef i Hofors Maria Hellqvist och ­Marita Elfström, samordnare.
  • Marie Nilsson är föreståndare på Bygdegården i Torsåker.
  • Niclas Löfgren, föreståndare för boendena i Hofors, och Binita Paues, flyktingsekreterare.

Flyktingungdomarna luras av människosmugglare, kommunen känner sig lurad av Migrationsverket och Socialstyrelsen förvärrar situationen genom sin tillsyn.

I går berättade ansvariga för flyktingmottagningen i Hofors om verksamhetens problem för tre S-märkta riksdagsledamöter.

Annons

Det var socialdemokraterna Christer Engelhardt, Gotland, Fredrik Sammeli-Lundh, Norrbotten och Raimo Pärssinen, Gästrikland, som besökte Bygdegården i Torsåker, ett av Hofors kommunens tre boenden för ensamkommande flyktingungdomar.

Verksamheten har kantats av problem sedan de första ungdomarna kom i maj förra året. Efter Socialstyrelsens inspektion i höstas kritiserades kommunen eftersom dokumenterat samtycke till placeringen i Hofors saknades från flera av ungdomarna. Samtycke krävs när det rör sig om ett HVB-hem, hem för vård och boende.

En handfull ungdomar har också avvikit från kommunen och befinner sig nu på andra orter i Sverige. Men ansvaret för dem ligger kvar i Hofors, bland annat med följd att kommunens socialsekreterare får resa runt till möten i hela landet.

Dessutom har bara elva av de 30 som befinner sig i kommunen permanent uppehållstillstånd, PUT.

– Vi känner oss lurade av Migrationsverket eftersom avtalet säger att 23 ska ha PUT och sju ska vara asylsökande, sa Hofors kommunalråd Marie-Louise Dangardt, S.

Ersättning för asylsökande betalas ut i efterskott av staten och det gör att kommunen får ligga ute med pengar.

– Har man dålig likviditet från början så kan man inte hålla fem miljoner i bank åt Migrationsverket, sa Marie-Louise Dangardt.

– Men kom villkoren som en överraskning? undrade Christer Engelhardt.

– Vi trodde inte att vi skulle behöva ligga ute med pengar under så lång tid, svarade Maria Hellqvist, chef för individ- och familjeomsorgen.

Först i juni fick kommunen ersättning för kostnader från december 2010.

Riksdagsmannen Fredrik Sammeli-Lundh pekade också på den skada cyniska människosmugglare orsakar när de lovar barn och ungdomar från tredje världen guld och gröna skogar i Europa.

– Vi skulle ha bättre möjligheter att slå hål på sådana myter om de kunde komma snabbare till våra boenden, sa Marie Nilsson, föreståndare på Bygdegården, och syftade då på att många fastnar på transitboenden under lång tid.

– Sedan gör inte Socialstyrelsens granskning att de får en mer realistisk syn på det här utan den underblåser i stället problemet. Då händer det saker när Socialstyrelsen varit här, det går sönder saker, sa Maria Hellqvist.

Politikerna lovade att ta med erfarenheterna och synpunkterna från Hofors tillbaka till Stockholm.

Mer läsning

Annons